Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krekar, Krekar, Krekar, Krekar!

Den ytterliggående islamisten har utnyttet hver trevl i rettssystemet. Krekar skal ut, men det må skje på et sikkert rettslig grunnlag.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Er det noen som orker mer av mulla Krekar? Bortsett fra hans familie og den evige forsvareren Brynjar Meling? Antakelig ikke. Den ytterliggående islamisten har utnyttet hver trevl av muligheter i det norske rettssystemet. Og hans advokat forkynner at han har mer i ermet, selv etter at tingretten, lagmannsretten, Høyesterett og Justisdepartementet har avgjort at Krekar kan utleveres til Italia. For ikke å snakke om ulike siktelser, tiltaler, Krekars fengselsdom og andre rettstvister. Hovedpersonen i dette juridiske spillet er samtidig en mann som inderlig forakter den norske rettsstaten.

SE TV LIVE: Justisdepartementet sier at Mulla Krekar kan utleveres til Italia. Vis mer

Nå handler det om at Justisdepartementet har besluttet at vilkårene er tilstede for utlevering av Krekar til Italia. Krekar ble pågrepet i juli i fjor etter at en italiensk domstol samme dag dømte ham til fengsel i tolv år for terrorforbund. Ifølge italienske myndigheter ledet Krekar et terrornettverk kalt Rawti Shax. Den italienske dommen er ikke rettskraftig.

Advokat Brynjar Meling varsler en omfattende klage på departementets beslutning om utlevering av mulla Krekar. Han forbereder også en midlertidig forføyning og stevning til Oslo tingrett på det endelige vedtaket fra departementet. Det betyr enda en utsettelse, men det er vanskelig å se for seg at tingretten skal oppheve et vedtak som bygger på avgjørelser i tre rettsinstanser, herunder Høyesterett.

Rettstvistene rundt Krekar har nå pågått i sytten år, og det mangler ikke på røster som mener at man bør gå tvers igjennom lov og rett og kaste mannen ut av landet. Uansett konsekvens. Han er utvist fra Norge fordi han er en fare for rikets sikkerhet, han har sonet en dom for alvorlige drapstrusler mot Erna Solberg og har ytret seg truende i en lang rekke sammenhenger. Krekar står på FNs liste over tilhengere av Al Qaida.

En kynisk side ved ekstreme islamister er at de uten sjenanse mottar økonomisk støtte og politisk beskyttelse fra samfunn de helst vil ødelegge. Krekar er et typisk tilfelle. Samtidig er det her vi ikke må la oss avspore. Terrorens mål er å destabilisere vestlige samfunn slik at folk mister troen på demokratiet og rettsstaten. Å holde på rettsstatens prinsipper er ikke noe tegn på svakhet. Tvert i mot viser det at vi ikke lar oss true til å svekke en av de viktigste verdiene i vårt samfunn. Krekar skal ut, men det må skje på et sikkert rettslig grunnlag.