Krekar sier nei til fatwa

Mulla Krekar sier at Aschehoug-direktør William Nygaard har like stor rett til å gi ut Salman Rushdies «Sataniske vers» som boka «Med egne ord» av mulla Krekar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dermed har den kontroversielle kurdiske mullaen gitt klar beskjed om at han ikke godtar Ayatolla Khomeinis dødsdom som fremdeles henger over forfatteren Salman Rushdie. Og som var nær å ta livet av forlegger Nygaard da han i 1993 ble utsatt for et attentat.

I kjølvannet av Krekars bok forventer ikke Nygaard vold, men en interessant debatt om ytringsfriheten og den islamistiske kulturen.

Politisk utspill

- Jeg har lest deler av «Sataniske vers», og ville ikke gitt den ut selv. Da fatwaen kom, oppfattet jeg den likevel som et rent politisk utspill. Den kom da maktkampen om lederskapet for den islamske verden var på topp mellom Saudi-Arabia og Iran. Begge land gikk ut og påsto at de var den rette til å beskytte muslimer og muslimske helligdommer. Fatwaen mot Rushdie sprang ut fra dette kappløpet, sier Krekar og fortsetter:

- Selvfølgelig kan vi være fornærmet eller imot at Rushdie skriver stygt om religionen vår. Men det betyr ikke at vi skal drepe denne personen, som ikke engang bor i den islamske verden. Jeg har stor respekt for imam Khomeini, men jeg var imot fatwaen fra første stund i 1989. William Nygaard er sjefen for et forlag som kan utgi en hvilken som helst bok som vekker oppsikt. Det være seg fra meg eller noen andre. Kanskje til og med fra Osama bin Laden.

- Kan du få problemer med ekstremister fordi du gir ut ei bok på samme forlag som Salman Rushdie?

- Nei, tvert imot. Ytringsfriheten i Norge er meget positiv. Nygaard er en selvstendig person i Norge og sitter ikke i Mekka eller Medina, sier Krekar og ler sin etter hvert så velkjente latter.

Imperiene faller

- Det er mitt sterke ønske at Norge velger fredens vei i det store globale drama vi nå ser begynnelsen på. La amerikanerne føre denne krigen alene, og la dem betale prisen, skriver Krekar i bokas etterord.

Nå gjentar han oppfordringen. - Norges plass er i Europa, sier han og bøyer seg fram over bordet vi sitter ved.

- Kampen mot USA er i gang og den fortsetter. Den fortsetter lenge etter at USA overlater Irak til en egen regjering. Alle vet at USA kommer til å ha sterk innflytelse i Irak i minst fem år framover. Men de kommer til å bli tvunget ut av Irak slik russerne ble tvunget ut av Afghanistan. Imperiene vil falle akkurat slik Twin Towers i New York falt, sier Krekar.

Hos riksadvokaten

Han applauderer ikke terrorangrepet i New York, men bruker det som et bilde på imperienes vekst og fall. Og boka han nå har skrevet er et forsøk på å forklare hvem mannen som i januar i år ble fengslet og siktet for medvirkning til drapsforsøk og selvmordsbombing utenfor Norges grenser, er.

Krekar ble løslatt 17. februar og saken ligger nå hos riksadvokaten.

BRUBYGGERE: Islamisten mulla Krekar og forlegger William Nygaard har slått seg sammen for å bidra til økt forståelse mellom den norske og den islamistiske kulturen. Aschehoug gir ut Krekars bok «Med egne ord».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer