KOMMENTARER

Kremmeriets tidsalder

At regjeringen faktisk driver høyrepolitikk, får mange til å heve øyenbryn. Som om annet var å forvente.

TIDSÅND: Alt bør kunne konsumeres. Denne skulpturen er laget av Manit Sriwanichpoom fra Thailand og har tittelen «Pink Man: Icon of Consumerism». Foto: AP / NTB Scanpix
TIDSÅND: Alt bør kunne konsumeres. Denne skulpturen er laget av Manit Sriwanichpoom fra Thailand og har tittelen «Pink Man: Icon of Consumerism». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje sjokket kommer av at man egentlig ikke helt husker hva høyrepolitikk er, og at misforståelsen om at «vi er alle sosialdemokrater» har satt seg fast i hjernevevet.

Høyrepolitikk kan være mange ting, og en ensidig aksetenkning i politikken bidrar til å gjøre dette vanskelig å begripe. Dagens regjering driver ikke høyrepolitikk som vern av embetsstanden eller kirken. De er ikke åpenlyst autoritære slik militaristisk-aristokratiske regimer kan være det. Men de hyller en uomtvistelig autoritet: Kremmeriets absolutte primat.

Alt skal kunne kjøpes og selges, alt skal kunne konsumeres, alt skal kunne konverteres til kroner og øre, om ikke av annen grunn enn at det er mulig. Helse, utdanning, infrastrukturer, kultur - alle biter av alt skal kunne brekkes ned til konsumerbare enheter som kan veksles i penger.

Høyrepolitikere ønsker mer privat skoledrift. De sier at dette ikke er farlig for allmennskolen, fordi privatskoler skal være supplement og utfordring, og det vil gjøre hele skolesystemet bedre. Garantilappen deres forteller jo at det ikke skal være mulig å drive skolene som overskuddsforretning. Det høres ut som veldedighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer