Kretser rundt dødsmåter

Eksistensielt blytungt, og ingenting for sarte sjeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En (foruroligende) stor del av fjorårets debutanter handlet om selvmord. Men ingen gikk i så ekstrem grad inn i tematikken som Kristin Ribe gjør det i sin bok nummer to. Hennes debut handlet om en sint datter, som rykker inn en dødsannonse på sin enda levende mor. Nå er det far/datter-forholdet Ribe dissekerer. Og dette er sterke saker. Fortelleren lister opp et synderegister hun har begått overfor faren; alt fra å knuse takstein til å kutte av ham penis. Hun setter opp lister over ulike måter å drepe ham på; med en hammer, drukne ham, stikke ut øynene på ham.

Psykiatri?

Hovedtemaet er nettopp kretsing rundt ulike dødsmåter. Ribe stiller spørsmålet om hvorvidt forandring er mulig uten at en tar sitt liv og blir noe annet, et tre som vokser for eksempel. Liksom i første bok, er det også her vanskelig å si hvorvidt den virkelighet fortelleren beskriver er virkelig (innenfor bokas virkelighetsunivers selvsagt). Eller om den kun foregår i henne, som en slags deliriumsreise grensende opp mot psykiatri.

Gjennomskuelig

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer