Krevde ulovlig avgift av norske journalister

Norske journalister måtte betale over 10.000 kroner for å komme inn i Zimbabwe.

ULOVLIG: Norske journalister måtte betale over 10.000 kroner for å komme inn i Zimbabwe. — Klart ulovlig, slår en kilde nær statsminister Morgan Tsvangirai fast.   EPA/JON HRUSA
ULOVLIG: Norske journalister måtte betale over 10.000 kroner for å komme inn i Zimbabwe. — Klart ulovlig, slår en kilde nær statsminister Morgan Tsvangirai fast. EPA/JON HRUSA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

— Klart ulovlig, slår en kilde nær statsminister Morgan Tsvangirai fast.

1.500 amerikanske dollar måtte de ti pressefolkene, inkludert NTB, som følger Erik Solheims delegasjon til Zimbabwe, punge ut med for å få akkreditering.

I tillegg må journalistene fra NRK, TV 2 og TV Norge betale like mye i avgift for å sende sakene sine med eget satellittutstyr.

Nå frykter kilder nær toppledelsen i partiet MDC at pengene går rett i lommene til president Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF.

— Avgiftene er ulovlige, og vi vet ikke hvor pengene blir av. Dette er noe vi vil etterforske, sier en av Tsvangirais nærmeste medarbeidere til NTB.

Siden saken ennå ikke er blitt kjent i Zimbabwe, ber han om at navnet hans holdes hemmelig.

— Vi er svært bekymret over at denne praksisen fortsetter. Dette hindrer pressefriheten, slår han fast.

Det er The Media and Information Commission (MIC) som har forlangt avgiften. Men ifølge den zimbabwiske presseorganisasjonen MISA er denne komiteen erstattet av en ny pressekomité i samlingsregjeringens avtale. MIC har derfor ingen lovlig rett til å kreve penger fra journalister.

MDC og ZANU-PF ble enige om å danne en samlingsregjering i januar i år.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer