Krevende reise

Hardt, men givende arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den britiske forfatteren Colin Thubron (f. 1939) har skrevet reiseskildringer i snart 40 år, og regnes blant sjangerens aller skarpeste. Når Aschehougs glimrende Spor-serie nå introduserer ham på norsk, er det ikke med en av hans mest kjente titler, men med «Silkeveiens skygge» (2006), hans siste utgivelse.

I løpet av åtte måneder reiste Thubron 11 000 kilometer – fra Kina til Antiokia, den historiske byen like ved Middelhavets østlige ende. Strekningen er kjent som «Silkeveien» (begrepet ble myntet på 1800-tallet), den myteomspunne historiske handelsruta mellom den østlige og vestlige verden som spores tilbake til det andre århundret før Kristus, der alskens eksotika ble omsatt via et uendelig antall mellommenn, for til slutt å ende opp enten i Roma eller ved det kinesiske hoffet. Thubron beveger seg imidlertid ikke bare over store avstander geografisk. Også historisk spenner boka vidt: Den begynner i kinesiske Huangling drøyt 2500 år før Kristus, og beveger seg siden uanstrengt fram og tilbake mellom våre dager og de fleste historiske epoker.

Formidabel

Den Eton-utdannede Thubron (som dessuten er en perifer slektning av den innflytelsesrike 1600-tallslitteraten John Dryden) framstår i det hele tatt som en formidabel skikkelse: «Jeget» i «Silkeveiens skygge» besitter ikke bare tilsynelatende ubegrensede kunnskaper om asiatisk religions- og kulturhistorie; den lettreisende 68-åringen er også robust nok til å ri på fremmede hester, klatre i bratte fjell, snike seg inn i forbudte helligdommer og turnere Asia temmelig ubekymret i SARS-epidemiens heftigste periode. Underveis treffer han et mangfoldig persongalleri: Om natta diskuterer han krigstretthet med en ung mann i en sovekupé, om dagen drøfter han islamsk seksualmoral med en konservativ legestudent. Han treffer sågar «nyskrubbede» norske soldater i Afghanistan. Unge og gamle forteller ham om store drømmer og små realiteter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer