Krever 46 millioner av Nerdrum

Egentlig skulle de presentere Nerdrum som «verdenskunstner».

TILBAKE I RETTEN: Odd Nerdrum var i går i Larvik tingrett i et rettsmøte om arresten som er tatt i hans Stavern-gård, der kunstneren i mange år har arbeidet sammen med kunststudenter. Dette bildet er tatt i hans atelier i Oslo. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
TILBAKE I RETTEN: Odd Nerdrum var i går i Larvik tingrett i et rettsmøte om arresten som er tatt i hans Stavern-gård, der kunstneren i mange år har arbeidet sammen med kunststudenter. Dette bildet er tatt i hans atelier i Oslo. Foto: AGNETE BRUN/DagbladetVis mer

Maleren Odd Nerdrum (67) møtte i går sine tidligere samarbeidspartnere i The Nerdrum Institute i Larvik tingrett. Der krevde Nerdrums advokat at arresten som er tatt i hans gård i Stavern, blir opphevet.

Samtidig kom det fram at instituttet krever 46 millioner av Odd Nerdrum som erstatning for at han har brutt samarbeidet med dem, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Rettsmøtet ble ikke ferdig, og fortsetter mandag, får Dagbladet opplyst av Larvik tingrett.

Avbrøt For to år siden var planen at The Nerdrum Institute, med tidligere nasjonalmuseumsdirektør Allis Helleland i spissen, skulle selge og formidle Nerdrum-malerier og «presentere Nerdrum som en av de store verdenskunstnerne i det 20. og 21. århundre», som det sto i en mail fra Helleland til Nerdrum, ifølge DNs gjengivelse av rettsmøtet i går.

Men kunstneren synes ikke det skjedde stort, og avbrøt samarbeidet som opprinnelig var ment å skulle vare i ti år. Helleland hevder på sin side at man må forvente at slikt arbeid tar lang tid.

Det er i påvente av at erstatningssaken skal opp, at tingretten har tatt arrest i Røvik gård i Stavern.

Dømt for skattesvik Odd Nerdrum ble i Oslo tingrett i august i fjor dømt til to års ubetinget fengsel for grovt skattesvik.

Nerdrum har anket denne dommen, bestrider skatten og straffeskatten han er ilagt etter salg av malerier i utlandet, og har saksøkt Skatt Øst.

Instituttet som bærer hans navn, hadde i fjor inntekter på 3,3 millioner og et resultat på drift på 2,5 millioner.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med noen av partene i dag.

SKULLE LØFTE NERDRUM: Men Allis Helleland og The Nerdrum Institute vil kreve 46 millioner kroner av kunstneren fordi han har brutt samarbeidet. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
SKULLE LØFTE NERDRUM: Men Allis Helleland og The Nerdrum Institute vil kreve 46 millioner kroner av kunstneren fordi han har brutt samarbeidet. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer