Krever 600000

Steinar Bastesen anklager NRK og Petter Nome for å ha skapt en belastning for både ham og barna hans gjennom et innslag i programmet «Gringos». - Det går en grense et sted. Mediene må kunne besinne seg, sa Bastesen i Oslo byrett i går.

Bastesen har saksøkt Einar Førde, Petter Nome og NRK, og krever 600000 kroner i erstatning etter et innslag i Petter Nomes program «Gringos» med hvalfangstmotstander Paul Watson. I intervjuet hevder Watson at Steinar Bastesen har ringt ham og truet med å drepe ham. Programmet ble sendt i mars i fjor, og Bastesen fikk vite om innslaget et par dager før, via Dagbladet.

Kontaktet NRK

- Jeg ble bestyrtet og trist. At jeg skulle ha ringt til folk og truet med drap er så fjernt fra alt jeg står for. Det var skuffende å få det presentert, forklarte Bastesen.

Bastesen hevder at han kontaktet NRK for å få stoppet innslaget, men det nektet NRK. Bastesen fikk tilbud om å komme med en uttalelse i programmet, men valgte i stedet å saksøke statskanalen, ved hjelp av sin advokat Per Danielsen.

- En stortingsrepresentant er avhengig av tillit, og når 500000- 600000 mennesker får høre at jeg har framsatt drapstrusler, er ikke det positivt. Det har jeg selv merket, og barna mine har fått merke det, sa Bastesen.

Kringkastingssjef Einar Førde er også part i rettssaken, som redaktør og øverste ansvarlige for alt som sendes i NRK.

Prinsippsak

- Dette er en prinsippsak, derfor valgte vi å ta den i retten, sa Førde.

- Kan man forstå det slik at dere foretrekker å gå ned med flagget til topps, framfor å inngå forlik? spurte Danielsen.

- Nei, vi foretrekker å vinne denne saken, svarte Førde.

Petter Nome ser overhodet ikke noe kritikkverdig i sin håndtering av Watsons uttalelser. - Vi ser dette som en helhet, dette var et program om Paul Watson og hans retorikk. Vi laget en personlig reisedokumentar, og det var aldri aktuelt å hente inn kommentarer, sa Nome. Saken fortsetter i dag.