Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krever 666 000 dollar i torturpenger av USA

Band hevder musikken deres ble brukt som Guantánamo-tortur.

KREVER TORTUR-KOMPENSASJON: Tungrockbandet Skinny Puppy fra Canada. Foto: Flickr
KREVER TORTUR-KOMPENSASJON: Tungrockbandet Skinny Puppy fra Canada. Foto: Flickr Vis mer

(Dagbladet): Det kanadiske industrialbandet Skinny Puppy har sendt en faktura pålydende 666 000 dollar til de amerikanske styresmaktene.

Bandets musikk skal angivelig ha blitt brukt som torturredskap mot fangene på Guantánamo Bay, skriver avisa The Guardian. Det skal ha støtt og provosert bandet kraftig.

Første vurderte musikerne å lage en falsk faktura som cover-foto på deres nyeste plate. Den ideen ble lagt på is, og fakturaen ble heller høyst reell og oversendt amerikanske myndigheter med krav om kompensasjon for bruk av musikernes åndsverk.
  Så det komme - Vi sendte dem en faktura for våre musikalske tjenester siden de har brukt vår musikk uten at vi ble gjort oppmerksomme på det og siden de brukte musikken som et våpen mot noen, sier Cevin Key, keyboardist i bandet.

Key sier videre at bandet ikke var fremmed for at musikken deres kunne bli brukt som et våpen.

- På en rar måte så vi dette komme. Fordi vi lager så ubehagelig musikk kan vi se for oss at den kan brukes på unormale måter, sier han.

Ble varslet av vakt Musikktorturen skal ha forekommet ved at fangene på Guantanamo ble tvunget til å høre på musikken til Skinny Puppy i seks til 12 timer i strekk.

Det mener gruppen selv at er altfor lenge uten pause.

Key sier bandet ble varslet gjennom en tidligere Guantánamo Bay-vakt. Vedkommende var Skinny Puppy-fan og ga gruppens medlemmer beskjed om at musikken deres ble brukt i fengselet. 

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert påstanden om musikkterror ved Guantánamo Bay.

Skinny Puppy sitt tolvte studioalbum, titluert «Weapon», er forøvrig ute på markedet nå.