- Krever 72 000 000 000 000 dollar

NME: - Limewire saksøkt for mer penger enn det finnes i verden.

Limewire var et verdens mest brukte programmer for ulovlig nedlasting av musikk, før det ble stengt i 2010 etter en fire år lang rettsstrid med den amerikanske platebransjen.

72 000 000 000 000 Men RIAA, de amerikanske plateselskapenes bransjeorganisasjon, er fortsatt ikke ferdige med Limewire, og den totale summen Limewire er skyldig er ennå ikke fastsatt av retten.   

Nettstedet NME skriver i dag at RIAA krever Limewire for 72 trillioner dollar (tilsvarende «norske» billioner), og henviser til en artikkel skrevet av Computerworld i mars 2011.

- Absurd Grunnen til at beløpet er så stort er i følge Computerworld at RIAA krever 150 000 dollar for hver nedlastning av de rundt 11 000 sangene som var tilgjengelig gjennom Limewire. Kimba Wood, dommer i saken, mener kravet er absurd.

«Et beløp basert på RIAAs kalkulasjoner vil være større enn hva hele musikkindustrien har tjent siden Edison (Thomas, journ. anm) oppfant fonografen i 1877» skriver Wood i saksdokumentene.

Hvor summen 72 trillioner kommer fra vet derimot ikke kilden NME referer til.

- Har ikke skrevet om summen NME siterer Computerworld på at den totale mengden penger i verden er omtrent 60 trillioner dollar, og RIAA derfor sannsynligvis ikke forventer å få inn beløpet selv om det er det de mener er det reelle tapet Limewire har påført platebransjen i USA.

Dagbladet har vært i kontakt med Jaikumar Vijayan, som er seniorredaktør i Computerworld og skrev artikkelen NME refererer til.

Han skriver i en epost at sitatet aldri har stått i hans artikkel og at han ikke skjønner hvor NME har hentet tallet fra.

«Artikkelen er over et år gammel, så jeg skjønner ikke hvorfor det blir postet som nyheter nå. Jeg aner ikke hvor tallet 72 trillioner kommer fra», skriver han til Dagbladet.

Risikerer milliardkrav Det som er sikkert er at Limewire risikerer et saftig erstatningskrav.

Dommer Wood mener at selv om kravet er absurd vil det ikke stoppe Limewire fra å bli krevd for penger. Han mener kravet kan bli høyere enn en milliard dollar, skriver Computerworld.

Saksøkt: Den amerikaske platebransjen saksøker fildelingssiden Limewire, og det hevdes at beløpet er på ufattelige 72 000 000 000 000 dollar. Foto: Limewire
Saksøkt: Den amerikaske platebransjen saksøker fildelingssiden Limewire, og det hevdes at beløpet er på ufattelige 72 000 000 000 000 dollar. Foto: Limewire Vis mer