Krever alt av Åsne

Familien Rais mener Åsne Seierstad visste at hun avslørte private detaljer som satte dem i livsfare. Nå krever de alt hun har tjent på «Bokhandleren i Kabul».

(Dagbladet): Fortjenesten på boka, som har vært en internasjonal bestselger,

er beregnet til opp mot 25 millioner kroner. I tillegg kreves det et

ukjent beløp av forfatter Åsne Seierstad og Cappelens Forlag i

oppreisning.

Det kom fram da advokat Per Danielsen i går presenterte stevningen på vegne av bokhandler Shah Mohammad Rais’ andre kone, Suraia Rais. Verken Seierstad

eller Cappelens Forlag var informert om stevningen før pressekonferansen.

- Det er dypt useriøst at jeg blir meddelt dette via pressen. Det kan du sitere meg på. Ikke mer og ikke mindre, sa forlagssjef Anders Heger til Dagbladet i går tidlig.

De saksøktes advokat, Cato Schiøtz, går enda lenger, og beskylder advokat Per Danielsen for brudd på advokatenes etiske regelverk.

STEVNER: Suraia Rais vil ha oppreisning fra Åsne Seierstad. Foto: Jon Terje Pedersen
STEVNER: Suraia Rais vil ha oppreisning fra Åsne Seierstad. Foto: Jon Terje Pedersen Vis mer

- Dette er utvilsomt brudd på de etiske reglene. Det er ikke lov å forhåndsprosedere en sak før motparten har mottatt stevningen. Dette vil vi gå videre med, raser Schiøtz.

Mener Åsne visste

Selv tar Danielsen kritikken rolig. Han har følgende kommentar til Cappelens forlagssjef:

- Som mediemann burde ikke Heger være så opprørt. Det er kanskje på tide at versjonen til familien Rais kommer fram. Vi har presentert en grundig tilbakevisning av samtlige kapitler i boka. Det har ikke skjedd før, sier Danielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en rekke punkter mener han forfatter Åsne Seierstad har diktet om den afghanske familien hun flyttet inn hos i 2001. Side for side tilbakevises boka, og de private og intime detaljene som kommer fram - om blant annet seksualliv og ekteskap.

- Det er feil, sier Suraia Rais til Dagbladet, med den lille norsken hun har lært på asylmottaket på Vestby.

Sanne eller ikke, detaljene som kommer fram i «Bokhandleren i Kabul» har satt Rais-familien i livsfare i Afghanistan, mener de selv. Derfor har de vært tvunget til å flykte til Canada og til Norge.

- Rosinen i pølsa er at Åsne Seierstad i «Bokhandleren i Kabul » selv skriver at hun kjenner til og har kunnskap om hvor farlig det er å skrive denne boka, sier Danielsen.

Krever alt av Åsne

Han mener samtidig at forfatteren skriver kvinneundertrykkende og nedlatende om Rais-familien gjennom hele boka. Familien er ikke godt nok anonymisert, mener han.

Afghansk lov
Selv om rettssaken skal gå i Norge, vil Danielsen at afghansk lov skal gjelde. Dette fordi boka har skapt størst skade i Afghanistan, og fordi norsk lov ikke gir grunnlag
for å kreve hele bokas fortjeneste.

Cappelens og Seierstads advokat er av en helt annen oppfatning.

- Dette er med respekt å melde uskjønnsomt. Det er selvfølgelig norsk lov som regulerer en norsk bokutgivelse, sier Cato Schiøtz.

Han fastholder at boka ikke er en krenkelse av privatlivets fred.

- Dette er en høyt prisbelønnet bok med litterær verdi, som er av allmenn interesse.

- Hva hvis Åsne Seierstad har skrevet faktiske feil om Rais?
- Er det faktiske feil? Det må vi gå inn å se på. Uansett krever det mer enn faktiske feil for at noe skal være injurierende
.

- Hvordan stiller du deg til kravet om inndragelse av Åsne Seierstads fortjeneste på opp

mot 25 millioner kroner?

- Det tallet er basert på et anslag gjort av Dagens Næringsliv. Jeg har aldri sett en slik oversikt, sier Cato Schiøtz.