Hovefestivalen

Krever artister for millioner

Konkursboet vil ha tilbake forskuddet fra stjerneartister.

FEST OG KONKURS: Det har vært arrangert festival på Hove utenfor Arendal fra 2017 til 2014. I år skulle den gjenoppstå - men slo seg selv konkurs uka før den skulle gått av stabelen. Dette bildet er fra 2013. Foto: Sveinyng Uddu Ystad.
FEST OG KONKURS: Det har vært arrangert festival på Hove utenfor Arendal fra 2017 til 2014. I år skulle den gjenoppstå - men slo seg selv konkurs uka før den skulle gått av stabelen. Dette bildet er fra 2013. Foto: Sveinyng Uddu Ystad.Vis mer

Uka før årets Hove Music Festival skulle vært arrangert på Tromøya utenfor Arendal, begjærte den seg konkurs. Dyre artister og manglende billettsalg er hovedårsaken til oppbudet.

3,7 millioner kroner

Nå vil bostyrer og konkursboet ha tilbake millionbeløpet som et knippe artister har fått i forskudd. Det er advokat Ole Magnus Heimvik i Arendal-firmaet Hald & Co som representerer kreditorene. Det var Agderposten som først omtalte saken.

- Det er veldig mye penger som er utbetalt på forhånd, som vi nå kartlegger og forsøker å få tilbake, sier Heimvik til Dagbladet.

Totalt hadde arrangøren, Seaside Production AS, i henhold til opplysninger til bostyrer, forskuddsbetalt 3 767 440 kroner til artister. Det totale artisthonoraret er bokført med 5 363 804 kroner.

Artister droppet krav

Mange taper store penger på konkursen, både investorer, «snille onkler» (investorer og privatperosner) , artister og publikum. Konkursberetningen konkluderer at Seaside Production skylder vel seks millioner kroner, etter at artister droppet et krav på 1,2 millioner kroner.

Det var forrige uke at Dagbladet skrev at fire artister fraskriver seg sine honorarkrav.

Den tidligere oversikten over artist-kreditorer viser: Jason Derulo (krav på 855 000 kroner), Bjørn Eidsvåg (250 000), Hkeem (70 000) og Anna of the North (45 000). Totalt vel 1,2 millioner kroner.

Forrige uke trakk artistformidler All Things Live sine tre artisters krav. Det samme gjorde Live Nations Anna of the North.

Betalte forskudd på 3,7 mill

Tirsdag denne uke var første skiftesamling i Aust-Agder tingrett, der bostyrer Ole Magnus Heimvik leverte sin foreløpige rapport om konkursrammede Hove Music Festival. Den viser at boet har et krav på totalt drøye seks millioner kroner, som bare har om lag en million kroner i boet.

FIKK MILLIONBELØP: Svenske Alesso. Foto: NTB Scanpix
FIKK MILLIONBELØP: Svenske Alesso. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi ønsker et millionbeløp tilbake fra artister som har mottatt forskudd, sier bostyrer Heimvik til Dagbladet.

- Det er snakk om et beløp på vel 3,7 millioner kroner, som i all vesentlighet er utbetalt til utenlandske artister. Det er spesielt to artister det dreier seg om, Jason Derulo og Alesso - som har fått deler av eller så å si hele honoraret utbetalt på forhånd, sier bostyreren.

Gir seg ikke

Heimvik antyder at den svenske dj-en og EDM-artisten Alesso mottok hele, eller nesten, hele millionbeløpet i forskudd. Amerikanske Derulo skal ha mottatt et millionbeløp i forskudd.

- Noen ytterligere artister har fått forskudd, men det dreier seg om mindre beløp.

FIKK MILLIONBELØP: Amerikanske Jason Derulo. Foto: NTB Scanpix
FIKK MILLIONBELØP: Amerikanske Jason Derulo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også «et par» norske artister skal ha mottatt forskudd, men det er ifølge bostyrer Heimvik «ubetydelige beløp». Han mener det kan bli krevende å få pengene tilbake - særlig fordi hovedkravet er rettet mot utenlandske artister. Men han har ikke tenkt å gi seg.

Publikum bakerst i køen

Advokaten viser til dekningslovens regler, og mener at bostyret kan kreve å få tilbake hele eller deler av forskuddet. Det avhenger av om artistene har fått nye jobber på det aktuelle tidspunktet de skulle spilt på Hove.

- Vi jobber med å finne ut om de artistene det gjelder har fått booket jobber 28. og 29. juni, sier bostyreren.

Daglig leder i All Things Live, Bjørnar Paulsen, som representere de fire artistene som ikke krever honoraret eller resthonoraret tilbake, ønsker ikke å kommentere saken ytterligere enn det han sa til Dagbladet forrige uke.

Publikum som har kjøpt de 3600 solgte billettene, kan neppe vente å få tilbake penger, fordi såkalte «uprioriterte krav» blir tilgodesett helt til slutt.

Dagbladet har kontaktet Alessos amerikanske management for kommentar, men ikke fått svar.