Krever at Christer Falck knuser plater

Prince vil også ha «passende erstatning».

(Dagbladet.no): - Jeg føler meg litt sånn som han som har kjøpt en fantastisk fin gave til kjæresten sin. Også kommer den i retur, sa Christer Falck til Dagbladet.no da det ble kjent at Prince ville stoppe hyllestplata hans.

Den femdobbelte boksen - titulert «Shockadelica - inneholder 81 Prince-låter framført av norske artister. Til tross for at artistens musikkforlag raslet med sablene i forkant av utgivelsen, valgte Falck likevel å gi ut plata i forbindelse med Prince\' 50-årsdag.

Nå kan utgivelsen få økonomiske konsekvenser for den norske programlederen og musikkelskeren.

Vil ha erstatning

På sensommeren fikk nemlig Falck et brev fra Universal Publishing der de ber om at han redegjør for inntekter fra plata. Det bes også om at Falck ødelegger det resterende opplaget av skiva, og at det skal forhandles om en passende erstatning.

Falck har ikke hørt noe etter dette, og håper nå at Universal har snudd i saken. Plateselskapet hans, C+C Records, har uansett ikke tjent penger på utgivelsen.

- Utgivelsen har absolutt vært verdt det, men får jeg etterregning på et par millioner, så får du spørre meg igjen. Vi hadde som mål å gå i null, men vi to i selskapet taper nok en månedslønn hver på prosjektet. Vi ser på det som en hobby, sier Falck til Dagens Næringsliv.

Berit Kolstad i Tono sier til Dagbladet.no at hun ikke kjenner til noen ny utvikling i saken.

VILLE IKKE BLI HYLLET: Prince ville ha seg frabedt Christer Falcks hyllesplate, men nordmannen ga den ut likevel. Det kan få konsekvenser. Foto: SCANPIX/AP
VILLE IKKE BLI HYLLET: Prince ville ha seg frabedt Christer Falcks hyllesplate, men nordmannen ga den ut likevel. Det kan få konsekvenser. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- I sin fulle rett

Jussprofessor Olav Torvund har tidligere uttalt til Dagbladet.no at en opphavsmann er i sin fulle rett til å nekte coverversjoner.

- Utgangspunktet er at enhver som enten skal framstille eksemplarer eller på annen måte tilgjengeliggjøre musikk må ha samtykke til det fra komponisten, uttalte Torvund.

Han viste til bråket i 2005, da arvingene etter Alf Prøysen lenge nektet en utgivelse der Lars Lillo-Stenberg tolket hans låter.

Bruce Springsteen nektet for øvrig også Dexys Midnight Runners-sjef Kevin Rowland å bruke hans «Thunder Road» til skandalealbumet «My Beauty» i 1999. Da hadde imidlertid Rowland gjort betydelige endringer med teksten.

- Jeg forstår at det kan virke sært. Men Prince har altså rett til å gjøre dette, sier Torvund.

TAPTE PÅ PLATA: Og regningen kan bli enda større for Christer Falck.