Paris-terroren

Krever at film om Bataclan-terroren stanses

Claire Peltiers mann ble drept av Paris-terroristene. Nå vil hun sette en stopper for film om angrepet.

FØR ANGREPET: Kort tid etter at dette bildet ble tatt, stormet væpnede terrorister konsersalen Bataclan og drepte 90 mennesker. På scenen er rockebandet Eagles of Death Metal. Foto: Marion Ruszniewski / AFP / NTB Scanpix
FØR ANGREPET: Kort tid etter at dette bildet ble tatt, stormet væpnede terrorister konsersalen Bataclan og drepte 90 mennesker. På scenen er rockebandet Eagles of Death Metal. Foto: Marion Ruszniewski / AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): 13. november 2015 stormet bevæpnede terrorister konsertstedet Bataclan, midt under en konsert med det amerikanske rockebandet Eagles of Death Metal.

Blant de 90 som ble felt av terroristenes kuler, var Claire Peltiers mann David. Paret fikk to barn sammen.

Drøye to år etter angrepet, går Peltier nå i bresjen for å stanse en film om terroren.

- Prosjektet sårer og sjokkerer oss, skriver den franske kvinnen i oppropet, som i skrivende stund har 46 000 signaturer.

Kjærlighetshistorie

Det er den statseide TV-kanalen France 2 som står bak filmen, kalt «That Night». Ifølge BBC er filmen allerede ferdig.

Deadline skriver at filmens oppdiktede handling finner sted samme kveld som terrorangrepet, og handler om en romanse mellom enslig mor og en afghansk flyktning som møtes mens de redder overlevende fra angrepet.

I oppropet bønnfaller Peltier France 2 om å stanse det «altfor smertefulle» prosjektet, av respekt for de etterlatte, de som ble skadd og de som døde.

- Tror dere virkelig at dette prosjektet kommer til å hylle våre døde, våre elskede? Vil dere at vi skal fortelle dere om skrekknatten vi opplevde mellom den 13. og 14. november, som er langt fra den kjærlighetshistorien dere ser for dere? skriver Peltier.

Videre i oppropet går hun langt i å antyde at filmen er et grep for å tiltrekke seg seere, og skriver at det har gått for kort tid til at et slikt prosjekt kan se dagens lys.

HER GÅR DE TIL ANGREP: Denne amatørvideoen viser øyeblikket de første skuddene løsnes inne på Bataclan konsertarena fredag kveld 13. november, tretti minutter inn i konserten til Eagles of Death Metal. Video: Seb_Snow/ Instagram Vis mer Vis mer

Kommer på skjermen

Peltier startet oppropet i november, og fikk i desember et aldri så lite gjennombrudd for sin sak, da France 2 annonserte at de satte filmen på pause.

Men filmen kommer til å bli vist, spørsmålet er bare når. Det sa en talsperson for France 2 til BBC tirsdag.

I saken kommer det fram at en visningsdato først vil bli satt etter at familiene til overlevende og ofre for Bataclan-terroren har blitt konsultert, og kanalledelsen og produksjonsteamet bak «That Night» har gjennomgått filmen på ny.

Dramasjef hos France 2, Fanny Rondeau, sa i november til det franske nettstedet RTL at de var opptatte av å være så respektfulle som mulig, og antydet at filmens tyngde ikke kom til å være på selve voldshandlingene:

- Tanken er å finne en måte å framheve menneskelige verdier og solidaritet, heller enn å vise fram veldig vanskelige og traumatiske ting, sa Rondeau den gang.

STING PÅ BATACLAN: Rockestjernen Sting åpnet konserten i Bataclan i 2016 med ett minutts stillhet for de 90 menneskene som ble drept i lokalene i Paris. Video: Universal Music France / CNN Vis mer Vis mer