Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krever bilder fjernet fra Høstutstillingen

Missegeneral reagerer på sexfokus, og mener han blir framstilt som slibrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Missegeneral Geir Killingland er rasende på fotograf Andrea Gjestvang og Høstutstillingen. Årsaken er bildene «Miss Norway I 2005» og «Miss Norway II 2004», som Killingland nå krever fjernet fra utstillingen.

- Høstustillingen ønsker å fokusere på sex og fremstiller blant annet dette bildet som fokus på kropp i stedet for holdingsskapende arbeid om riktig kosthold og antirøyke-arbeid som dette bildet egentlig handler om, skriver han i en pressemelding.

Sårende og støtende

Killingland - som selv er med på ett av bildene - hevder hverken han eller noen av de andre på bildet er blitt spurt om å være med i en slik kontekst.

- Bildet henger i et rom der temaet er sex, og der vi blir sidestilt med seksualitet, spisevegring og generelt kvinnefiendtlige holdninger. Der hører det ikke hjemme, sier han til Dagbladet.no.

Det ene bildet har tidligere vært på trykk i en reportasje i Dagbladets Magasinet, 12. februar i fjor, da under bildeteksten: «Strengt: Missesjef Geir Killingland (t.v.) og turnéleder Knut Yrving forteller Jenny Sinkaberg (18) og Linda Tollefjord (18) at Miss Norway må være røykfri. Jentene må fylle ut skjemaer om vekt og mål og livsambisjoner mens de sitter foran mennene i bikini».

Missegeneralen understreker at han opplyste om farene ved røyking da bildet ble tatt. Likevel reagerer han når det blir brukt i en annen sammenheng.

- Her framstår vi som slibrige missedommere, som mesker oss med halvnakne jenter. Det er sårende og støtende. Vi er opptatt av helse og sunnhet, og siden vi her presenteres feil ber vi Gjestvang om å trekke bildene, sier han til Dagbladet.no.

KONTROVERSIELT: Disse bildene av fotograf Andrea Gjestvang vil missegeneral Geir Killingland ha fjernet fra Høstutstillingen. FOTO: SCANPIX
KONTROVERSIELT: Disse bildene av fotograf Andrea Gjestvang vil missegeneral Geir Killingland ha fjernet fra Høstutstillingen. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Trist

Andrea Gjestvang syns Killinglands reaksjon er trist, og at hun ikke har ment å henge ut ham eller Miss Norway.

- Jeg var nysgjerrig på denne delen av kulturen, kroppsfikseringen i dagens samfunn. Hva får jenter interessert i denne type konkurranser, som for meg er en helt annen verden. Hva som driver dem, var mitt utgangspunkt for bildene, sier hun til Aftenposten.no.

Hun mener hun ikke har lagt noen føringer på hvordan folk er ment å tolke bildene.

- Hvilken kontekst bildene har blitt satt i på Høstutstillingen har jeg som utstiller ingen kontroll over, like lite som jeg kan kontrollere hvordan folk flest, eller kulturkjendiser tolker dem. Personene på bildet har forøvrig gitt sin tillatelse til at jeg kunne publisere bildene, selv om jeg ikke spesifikt nevnte Høstutstillingen, sier fotografen.

Vil la bildene henge

- Miss Norway er jo mest kjent for sitt fokus på kropp, og ikke for sitt antirøykearbeid. Sånn sett tar han jo bransjen på kornet, sier Rikke Komissar, koordinator for Høstutstillingen, til Dagbladet.no.

Hun vedgår at kunstneren ikke har bestemt seg for om hun vil trekke bildene ennå, men hevder Høstutstillingen juridisk har alt på det tørre.

image: Krever bilder fjernet fra Høstutstillingen

- Dette er veldig klart og tydelig: Så lenge de som er avbildet har godkjent at de var avbildet, og videre godkjenner at verkene skal vises offentlig, har kunstneren sitt på det tørre. Vi mener at kunstneren har innhentet godkjenning etter forskriftene. Hun burde kanskje også informert om at bildene skulle vises på Høstutstillingen, men har slett ikke plikt til det, sier Kommisar.

Hun håper nå at Gjestvang lar bildene bli på Høstutstillingen.

- De er meget gode som kunstverk, og vi håper ikke at hun bøyer seg for press og usaklig oppførsel.

STÅR PÅ SITT: Rikke Komissar, koordinator for Høstutstillingen, håper ikke kunstneren gir etter for press, og trekker bildene.