Donald Trump:

Krever boikott av Trump-bøker

500 amerikanske forfattere og litterære fagpersoner har signert et brev som ber amerikanske forlag om ikke å signere bokavtaler med medlemmer av Trump-administrasjonen.

KAN IKKE TOLERERES: Hør Donald Trump i sin avskjedstale til det amerikanske folket, dagen før Joe Biden innsettes som president. Video: The White House Vis mer
Publisert

- De som har bidratt til å dekke over forbrytelser mot det amerikanske folk, buret inn barn og oppfordret til vold burde ikke berikes gjennom publisering, skrev fem hundre amerikanske forfattere og litterære fagpersoner i et felles brev.

De ønsker å motvirke at medlemmer av Trump-administrasjonen får bokavtaler etter at Donald Trump går av som president onsdag. Det skriver avisa The Guardian.

- I USA har forlag jaget etter penger og tvilsomme mennesker, og har gitt de samme menneskene ufortjent respekt og stor inntjening gjennom bokavtaler, står det i brevet.

AVSKJED: Donald Trump går av som president 20. januar. Nå ønsker amerikanske forfattere å hindre administrasjonen hans fra og skrive bøker. Foto: Reuters
AVSKJED: Donald Trump går av som president 20. januar. Nå ønsker amerikanske forfattere å hindre administrasjonen hans fra og skrive bøker. Foto: Reuters Vis mer

Initiativet ble startet av forfatter Barry Lyga, og flere profilerte forfattere som Celeste NG, Holly Black og Star Wars-forfatter Chuck Wending har signert brevet med tittelen «no book deals for traitors» «ingen bokavtaler for forrædere».

- Tradisjonelt kan medlemmer av en avtroppende administrasjon vente seg en feit bokkontrakt, med et stort forskudd. I Trump-administrasjonens tilfelle med dens løgnaktige historie, så kan vi ikke la det skje. Ingen burde tjene på bidrag til ondskap, sa Lyga til Publishers Weekly.

- Sensur

I november hevdet New York Post at Trump ble bombardert med bok- og TV-avtaler til en verdi av svimlende 100 millioner dollar. Hans sønn Donald Trump jr. valgte å selvpublisere sin siste bok.

Forfatter-brevet kom samme uka som den høyreorienterte Missouri-senatoren, Josh Hawley, var tvunget til å finne et nytt forlag etter at forlaget «Simon & Schuster» droppet han på grunn av falske påstander om valgfusk.

BARE BEGYNNELSEN: - Vi har skapt den største politiske bevegelsen i USAs historie, sa Donald Trump i sin avskjedstale den 19. januar 2021. Video: The White House Vis mer

Beslutningen om å droppe Hawley har blitt møtt med kritikk av National Coalition Against Censorship, en amerikansk organisasjon som jobber for å forhindre sensur i Kunst- og litteraturverdenen.

- Å kansellere denne boka svekker ytringsfriheten. Det er essensielt at forlag står ved sitt valg om publisering, selv om de er uenige med noe forfatteren har sagt, skrev organisasjonen ifølge The Guardian.

- Til de av dere som mener vår underskriftskampanje er sensur vil jeg si: hvis det første grunnlovstillegget sikrer retten til bokavtaler, så vet jeg om en del forlag som skylder meg masse penger for å ha takket nei til å publisere bøkene mine, skrev initiativtaker Barry Lyga i et svar på Twitter.

Diskuterer nytt parti

Selv om bok-boikotten av Trump-administrasjonen kan bety at de tidligere ministerne ikke får ei framtid som forfattere, kan muligheten likevel by seg til å fortsette i politikken. Avtroppende president Donald Trump har nemlig diskutert muligheten for å starte et nytt parti med flere personer de siste dagene.

Det bekrefter rådgivere og personer nær Trump overfor CNN og Wall Street Journal natt til onsdag norsk tid.

Det er imidlertid ikke kjent om Trump mener alvor med planene. Det å starte et rivaliserende parti vil kreve mye innsats og vil møte stor motstand fra republikanerne. Tredjepartier har historisk sett slitt i USA.

En rådgiver sier at planene ikke må tas alvorlig, mens en annen betegner dem som «teite» og lite sannsynlige, skriver CNN.

Ifølge Wall Street Journal er «Patriotspartiet» navnet på det nye partiet presidenten har diskutert å stifte.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer