I RETTEN: Pirate Bay-bakmennene Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde. Foto: SCANPIX /EPA/BERTIL ERICSON
I RETTEN: Pirate Bay-bakmennene Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde. Foto: SCANPIX /EPA/BERTIL ERICSONVis mer

Krever ekstra erstatning for sex-annonser

Mener Pirate Bay skader Wallanders omdømme.

STOCKHOLM TINGSRÄTT (Dagbladet.no): Plate-, film- og spillbransjen krever til sammen 115 millioner kroner av bakmennene bak The Pirate Bay.

I dag skulle rettighetshaverne forklare retten hva som ligger til grunn for kravet. Sentralt står selvsagt påstanden om at The Pirate Bay-bakmennene har medvirket til brudd på åndsverksloven.

Men også andre ting ble tatt opp — for eksempel mener Henrik Pontén, som blant annet representerer Svensk Filmindustri — at sexannonsene på siden har skadet ryktet til Wallander-filmene som ble tilgjengeliggjort på The Pirate Bay.

- Det faktum at det ligger seksuell reklame og tilbud om seksuelle tjenester på The Pirate Bay innebærer et goodwill-tap for rettighetshaveren, sa Pontén i retten.

Mindre interesse
Peter Donowsky — som representerer IFPI i søksmålet — la i sin saksframstilling vekt på at The Pirate Bay har ødelagt markedet for lovlige musikktilbud.

Han påpekte at skaden platebransjen er blitt påført handler om mer enn manglende inntekter fra de enkelteksemplarer som er blitt lastet ned fra siden.

Ulovlig nedlasting har også ført til en generell minsket interesse i befolkningen for å kjøpe cd-plater, argumenterte Donowsky.

- The Pirate Bay har skapt mindre muligheter for å selge musikk online, det har blitt færre muligheter til å skape lovlige alternativer på nettet. Det er en uoverkommelig konkurransesituasjon når man skal konkurrere med The Pirate Bay.

Stor Beatles-skade
Donowsky krevde også økt erstatning i de tilfeller der verk var tilgjengeliggjort uten at det forelå lovlige alternativer.

For eksempel blir det krevd 10 ganger så høy erstatning for The Beatles, som ikke finnes i noen lovlige former på nettet.

- I tillfellet The Beatles har ikke rettighetshaverne gitt noen tillatelse til at musikken deres skal finnes online. Da er skaden naturligvis enda større, sa han.

Det aller største kravet — over 100 millioner kroner — kommer fra amerikansk filmindustri.

Avviser sexsalg
Peter Sunde — en av de fire tiltalte — stiller seg fullstendig uforstående til at det skal ha vært tilbud om sexsalg via The Pirate Bay, men bekrefter at det er sexannonser på siden.

- Vi har fått skylda for mye rart tidligere, som å støtte Al-Qaida, men aldri for å drive sexsalg. Men det har vært datingannonser. Disse vet jeg ikke noe om, siden jeg ikke driver med reklamesalget, men vi har ringt og klaget på disse flere ganger, sier Sunde til Dagbladet.no.

Han avviser også at The Pirate Bay har ødelagt markedet for lovlig salg av musikk på nettet.

- Sist jeg sjekket gikk ikke iTunes så dårlig, eller Spotify, sier han.

At The Beatles-rettighetshaverne vil ha 10 ganger så mye i erstatning, karakteriserer han som «sykt».

- Dette er jo innspillinger som alle har fra før, på kassett, cd og vinyl. At man skal straffes ekstra i et slikt tilfelle er bare merkelig, sier Sunde.

SKADET OMDØMME? Wallander, her i Rolf Lassgårds skikkelse.
SKADET OMDØMME? Wallander, her i Rolf Lassgårds skikkelse. Vis mer