Krever endringer i Harald Eia-program

Kjønnsforsker har gitt opp å trekke seg.

40-ÅRSKRISE?: Harald Eia og resten av redaksjonen i «Hjernevask» skal gå gjennom programmene etter at kjønnsforsker Jørgen L. Lorentzen (til høyre) har protestert og krevd endringer. FOTO: NINA HANSEN
40-ÅRSKRISE?: Harald Eia og resten av redaksjonen i «Hjernevask» skal gå gjennom programmene etter at kjønnsforsker Jørgen L. Lorentzen (til høyre) har protestert og krevd endringer. FOTO: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kjønnforsker Jørgen L. Lorentzen mener han ble utsatt for et grovt overtramp i første program av Harald Eias «Hjernevask». Han har gitt opp å trekke seg, men krever nå endringer i TV-serien.

Lorentzen var den første samfunnsforskeren som ble stillt til veggs av Eia, og er en gjennomgangsfigur i NRK-serien.  I premieren var spørsmålet om kjønnforskjeller skyldes arv eller miljø, der Lorentzen representerte det siste. 

Umiddelbart etter programmet uttalte kjønnsforskerene at Harald Eias TV-serie var motivert av den tidligere komikerens  40-årskrise. Nå er kritikken mye skarpere:

- Omtrent alt jeg sa av fornuftige ting var klippet bort. Jeg opplevde dette som et grovt overtramp, sier Lorentzen til Dagbladet.

Leverte listeEtter dette krevde Lorentzen å få se igjennom alle de neste tre «Hjernevask»-programmene han er med i - og han var ikke fornøyd med fortsettelsen.:

- Det er klippingen som er problemet. De har klippet bort alle mine meningsutsagn, og det som står igjen er noen halvkvedede viser, sier forskeren til Dagbladet.

Nå har han levert redaksjonen ei liste med forslag til endringer.

- At disse programmene har en slagsside i perspektivet, kan jeg ikke gjøre noe med. Men jeg har kommet med  noen forslag for å korrigere de groveste feilene, sier Lorentzen, uten å ville gå inn på hva disse feilene er.

Ville trekke seg Han har undersøkt muligheten for trekke seg fra resten av «Hjernevask»-programmene, men har fått råd fra jurister om at dette er vanskelig.

Jørgen L. Lorentzen vil ikke svare på om han føler seg lurt av Harald Eia til å stille opp i serien, men sier likevel:

- Det var et valg jeg gjorde etter at jeg fikk garantier om at vi skulle slippe til på en ordentlig måte. De garantiene er nå brutt, sier han. 

- Misbruk av forskningNeste helg skal kjønnforskeren fortelle deltakerne på journalist-konferansen SKUP om sine opplevelser med «Hjernevask».  Han mener å ha forskersamfunnet med seg i kritikken av Harald Eias journalistikk:

- Dette er noe hele forskersamfunnet reagerer på: en systematisk misbruk av vår kunnskap og vår forskning. Det er beklagelig at NRK er blitt med på dette, sier Lorentzen.

- UproblematiskHarald Eia mener det er uproblematisk at Lorentzen kommer med tilbakemeldinger etter å ha sett gjennom de kommende programmene. Redaksjonen skal nå gå igjennom forskerens forslag til endringer.

- Vi er ikke ute etter å ta ham, men det er klart at hele intervjuet ikke kan være med, sier Eia.

Han legger til:

- Vi har behandlet Lorentzen på en ordenlig måte. Det han sier i programmet er forståelig og ikke dumt, og gir et godt grunnlag for diskusjonen om dette er riktig eller ikke, sier Eia.

Har fått støtteHan medgir likevel at Lorentzens reaksjon allerede har ført til endringer. En av Eias såkalte voiceovere kan forstås som om Lorentzen mener biologisk forskning har onde hensikter, men dette er nå endret i redigeringen.
    
Eia sier han har fått mange positive tilbakemeldinger på «Hjernevask» fra ulike forskere:

- Jeg får veldig mye mail fra alle mulige samfunnsforskere, biologer og sosiologikolleger som synes programmet  er bra og interessant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer