Krever etterforskning av Borat

Etter uheldig middagsselskap.

(Dagbladet.no) Cindy Streit (59) gikk i går til Californias statsadvokat Bill Lockyer med krav om etterforskning av Borat, skriver Associated Press.

Streit driver en skole i etikette i California. Hun ble ufrivillig offer for den fiktive kasakhstanske journalisten, fordi filmselskapet ifølge Streit fortalte henne at filmingen skulle brukes i en hviterussisk dokumentarfilm. Det mener hun bryter med kalifornisk lov om god forretningsskikk.

Nå er etikettelærerinnen med i flere av de elleville scenene i filmen Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan som har premiere på norske kinoer i dag.

Ifølge Streit gikk etikettetimene og middagen med komikeren Sacha Baron Cohens alias Borat greit - inntil Borat spurte om å få bruke toalettet.

- Jeg hadde lært ham å unnskylde seg. Han gjorde det korrekt og gikk ovenpå. Det neste som skjer, er at han kommer ned trappen med denne plastposen med ett eller annet i, sier Streit til AP.

- Min store skrekk var at han hadde tatt med en pose med avføring til mitt middagsbord.

Etikettelærerinnen sier hun gikk til delstatsadvokaten med krav om etterforskning istedet for å saksøke, i håp om at det ville statuere et eksempel som vil gjøre at filmselskapene tenker seg om før de igjen lurer vanlige folk inn i «reality-filmer».

Hun har imidlertid ikke utelukket å kreve erstatning, slik andre amerikanere som føler seg lurt av Borat har gjort.

DÅRLIGE MANÉRER: Borat skulle lære seg etikette, men brøt istedet god forretningsskikk, mener Cindy Streit (t.h.). Foto: FOX FILM
DÅRLIGE MANÉRER: Borat skulle lære seg etikette, men brøt istedet god forretningsskikk, mener Cindy Streit (t.h.). Foto: FOX FILM Vis mer

En talsmann for 20th Century Fox kaller anklagene for «nonsense».

- Cindy Streit undertegnet skriftlige avtaler med produksjonsselskapet, som klart sa at filmen ble laget og at den ville bli distribuert internasjonalt. Hun forhandlet frem et honorar og fikk betalt, sier studioets talsmann Gregg Brilliant som legger til at hun skal ha beddt om flere penger og undertegnet nok en kontrakt flere uker etter at filmingen var overt.

Til Christian Science Monitor sier Streit at hun reagerte med avsky da hun selv så filmen.

- Hans form for humor avhenger av uskyldige ofre, og vi var hans ofre. Han lurer folk.

Men selv om hun ikke ønsker at hennes barnebarn i tenårene skal se filmen, sier hun at de likevel ser på henne med ny respekt etter møtet med den kasakhstanske reporteren.

- Borat går mot alt jeg synes er skikkelig med Amerika, men rundt 100 millioner dollar med folk mente åpenbart noe annet, sier hun til CS Monitor.

Hva synes du om  Sacha Baron Cohens humor? Diskutér!

Krever etterforskning av Borat