Krever Fiskviks avgang

- Norsk musikkbransje kues av Sæmund Fiskviks trusselregime. Han er en bremsekloss for en videre utvikling av norsk musikkliv. Derfor må Fiskvik forlate sine posisjoner, hevder leder i Playground Music, Svein Bjørge.

Svein Bjørge satt inntil nylig ved Sæmund Fiskviks bord som styremedlem i IFPI, den mektige platebransjeorganisasjonen som ledes med jernhånd av direktør Fiskvik.

I kveld er Fiskvik vert for den store Spellemann-festen i Oslo Spektrum, men i et leserbrev signert Bjørge på ballade.no levnes Fiskvik liten ære. Bjørge hevder at Fiskvik sprer frykt i hele musikkbransjen, og at han omgir seg med en gjeng feige direktører som ikke tør å si ham imot.

Fiskvik selv tar det aggressive utspillet med stor ro.

- Dette har jeg ingen kommentar til. Det eneste jeg vil si er som følger: Svein Bjørge og jeg har aldri hatt noen kontroverser, verken privat eller i IFPI. Det er svært overraskende at han plutselig kommer med denne kritikken nå, men på den annen side er det alltid bra når folk kommer ut av skapet.

- Horrible utspill

Bråket rundt Sæmund Fiskvik har pågått den siste måneden. Etter at redaktør Asbjørn Slettemark i FaroJournalen satte på trykk et par kritiske artikler om Spellemannprisens regelverk, rykket Fiskvik ut med et rundskriv til platebransjen der han fastslo at Slettemark var dum. Samtidig krevde han Slettemark sparket på grunn av de kritiske artiklene. En annonseboikott var også et mulig sanksjonsmiddel Fiskvik varslet overfor bransjebladet.

- Dette er helt horrible utspill. Fiskvik burde ha vært oppsagt etter at han krevde Faro-redaktøren sparket. Istedenfor får han støtte internt i IFPI for sine handlinger. Mange andre i platebransjen har fått liknende telefoner fra Fiskvik opp igjennom åra. Likevel er det ingen av selskapene Fiskvik representerer som reagerer. De tør rett og slett ikke. De klamrer seg heller til sine posisjoner enn å opponere mot Fiskvik.

- Hvorfor tør man ikke å si imot Fiskvik?

- Tonen hans gjør at det er ubehagelig å krangle med ham. Og han er fullstendig blind på at han kan ta feil. Han har et paranoid forhold til det han ikke selv har kontroll over i norsk musikk, hevder Bjørge, som er sentral bakmann for nye musikkarrangementer som Bylarm og Alarmprisen.

Sæmund Fiskvik

  • Sæmund Fiskvik har i 20 år vært den sentrale maktpersonen i norsk musikkbransje.
  • Han er styreleder i GGF (Grammofonplategrossistenes Forening), administrerende direktør i IFPI (den internasjonale føderasjonen av plateselskaper), sekretær i Spellemann-komiteen og styreleder i Gramo (som krever inn penger på vegne av artister og produsenter av musikk som spilles på tv og i radio).

  • På 70-tallet var han musikkideologisk sjef i AKP(m-l)s musikkrørsle.

Bjørge sier i sitt utspill at Fiskvik hindrer videre utvikling av norsk musikk, og at han som følge av dette må gå av.

- En hemsko

- Fiskviks verden er preget av gamle inngrodde fiendebilder mellom de internasjonale plateselskapene og de norskeide selskapene. Men norsk platebransje er i realiteten en knøttliten bransje der man samarbeide. Blant den nye generasjonen i Musikk-Norge er det en veldig god dialog på tvers av disse skillelinjene. Og de felles framgangene norsk musikk har for tida skyldes denne dialogen. Men den inngrodde holdningen til Fiskvik ligger der som en hemsko for ytterligere utvikling, smeller det fra Bjørge.

<B>VIL KVITTE SEG MED FISKVIK: - Platebransjens mektigste mann, Sæmund Fiskvik, er i ferd med å bli et stort problem for norsk musikk, hevder Svein Bjørge. Bjørge, som nylig forlot Fiskviks organisasjon IFPI, hevder at Fiskviks styremåte er gjennomsyret av inngrodde fiendebilder og vendettamistanker.