Krever foredrag om opphavsrett fjernet fra YouTube

Warner ypper til krig mot jusprofessor.

FEIL MANN Å YPPE MED? Plateselskapet Warner krever at YouTube fjerner et videoopptak av et foredrag med opphavsrettsekspert og jusprofessor Lawrence Lessig, fordi foredraget inneholder klipp fra mashup-videoer med opphavsrettsbeskyttet materiale. Foto: eschipul under en Creative Commons-lisens.
FEIL MANN Å YPPE MED? Plateselskapet Warner krever at YouTube fjerner et videoopptak av et foredrag med opphavsrettsekspert og jusprofessor Lawrence Lessig, fordi foredraget inneholder klipp fra mashup-videoer med opphavsrettsbeskyttet materiale. Foto: eschipul under en Creative Commons-lisens.Vis mer

(Dagbladet.no): Kort tid etter at plateselskapet Warner Music havnet i ilden for et lite gjennomtenkt uttalelse på Twitter, står selskapet igjen i fare for å pådra seg nettbrukernes vrede.

Nå har selskapet stevnet videodelingstjenesten YouTube og krevet fjernet en video med et foredrag av den framstående jusprofessoren, Creative Commons-grunnleggeren, forfatteren og opphavsrettseksperten Lawrence Lessig, skriver Ars Technica.

Stevningen skjer med hjemmel i den omstridte Digital Millennium Copyright Act (DMCA)-loven, og skyldes trolig at Lessig i foredraget viser eksempler på mashup-videoer som inneholder opphavsrettsbeskyttet materiale.

Ved å kreve akkurat denne videoen fjernet, kan Warner ha skaffet seg en spesielt vanskelig motstander.

Lessig er ekspert på det såkalte fair use-prinsippet i amerikansk opphavsrett, som betyr at selv om noe er opphavsrettslig beskyttet, kan det likevel brukes uten tillatelse fra innehaveren av opphavsretten i bestemte situasjoner. Fair use-prinsippet omfatter spesielt bruk i forbindelse med omtale eller kritikk av verkene.

Lessigs foredrag siterer korte klipp fra ulike YouTube-videoer med remiks- og mashup-innhold, nettopp i den hensikt å diskutere bruken av opphavsrettslig beskyttet materiale i slike videoer.

Dermed har Warner utfordret ikke bare fair use-prinsippet, men også dets fremste talsmann og den sterkeste kritikeren av det han ser som misbruk av DMCA-loven.

Det er nemlig ikke første gang underholdningsindustriens DMCA-stevninger av YouTube-innhold skaper debatt om fair use-prinsippet. I fjor vakte det oppsikt da valgkampvideoer fra John McCains kampanje ble fjernet, og da en 29 sekunder lang hjemmevideo med et dansende småbarn ble krevet fjernet fordi Princes «Let's Go Crazy» spilte i bakgrunnen.

På sin Twitterkonto er Lawrence Lessig klar på at han vil kjempe mot kravet fra Warner.

Videoen med Lessigs foredrag er fortsatt tilgjengelig på YouTube. Du kan se første del her, eller du kan se hele foredraget her.