Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krever forklaring etter terror-somling: - Vi må kunne stole på NRK

Mener allmennkringkasteren var for sein med å melde om terroren i Paris, og ber statskanalen lære av TV 2.

(Dagbladet): NRK har måtte tåle skarp kritikk for å ha somlet med dekninga av terroren i Paris fredag kveld.

Mens TV 2 gikk direkte inn til hendelsene på Nyhetskanalen klokka 22.30, startet NRK direktesending først med Kveldsnytt klokka 23.10, og sendte blant annet dansk krim før ekstrasendingen startet 00.20.

I Dagbladet på mandag ble NRKs dekning de første terrortimene omtalt som «uten ryggrad» av mediefolk. Tirsdag ytrer også politikerne bekymring: Arbeiderpartiet krever nå en forklaring på hva som gikk galt.

- Fredag var det tydelig at TV 2 tok sitt allmennkringkasteransvar på alvor og rapporterte direkte fra terroren. Jeg vil gjerne ha en forklaring fra NRK på hvorfor det tok så lang tid for dem å gjøre det samme, sier Arild Grande (Ap) til Dagbladet.

For seint på ballen Grande roser TV 2 for å ha droppet reklamepauser og umiddelbart prioritert sitt ansvar om å informere befolkningen. Han minner NRK om deres særskilte plikt til å kunne informere det norske folk umiddelbart ved krisesituasjoner.

KREVER FORKLARING: Arild Grande i Ap. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KREVER FORKLARING: Arild Grande i Ap. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi må kunne stole på at NRK er til stede umiddelbart når noe skjer, og det har vært en del hendelser nå hvor de er for seint på ballen. Det er viktig at NRK kommer med en forklaring på hvorfor, og en forsikring om at man prioriterer å være først med viktige hendelser, sier han videre.

Grande sikter blant annet til storbrannen i Lærdal, hvor TV 2 var langt kjappere med å dekke hendelsen direkte på TV. I ettertid lovet daværende nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk å «ta lærdom av dette». Grande undrer om NRK har tatt til seg denne lærdommen. 

- Ikke godt nok Kritikken deles av Grandes meningsmotstander i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas. 

- Det er viktig at NRK nå evaluerer det som skjedde, for det var veldig stor forskjell på NRK og TV 2s reaksjon denne kvelden. Jeg deler bekymringen til Arild Grande, sier regjeringspartiets kulturpolitiske talsperson og legger til:

- Det er et tankekors at NRK var så langt bak, og det er i utgangspunktet ikke godt nok. 

IKKE FORNØYD: Kårstein Eidem Løvaas i Høyre.
IKKE FORNØYD: Kårstein Eidem Løvaas i Høyre. Vis mer

Torsdag denne uka skal både Grande og Eidem Løvaas behandle den såkalte NRK-meldinga i Stortinget. Her skal en rekke forhold rundt statskanalen opp til storpolitisk vurdering. Også i KrF er man forbauset over NRKs terror-dekning på fredagen.

- Jeg er overrasket over at NRK brukte såpass lang tid. Konkurransen mellom TV 2 og NRK har alltid vært flott, men på fredag var det tydelig at TV 2 var langt mer framoverlent enn NRK. Under en såpass viktig hendelse som terroren i Paris så forventer jeg at NRK er mer med på å holde oss orientert. Nå regner jeg med at de tar en god evaluering og neste gang vil være mer på, sier Geir Bekkevold i KrF.

Var på nett fra første minutt Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK understreker at kanalen rapporterte om hendelsene på nett og mobil fra første minutt etter at de første meldingene om skudd kom klokka 22.13, og deretter fulgte situasjonen tett.

- Vi sendte direkterapporteringer på TV om terroren i Paris fra klokka 23.10 og ut - med et opphold på en drøy halvtime fra 23.44 til 00.20. Ideelt sett skulle vi sendt uten dette oppholdet, sier Beverfjord.

- TV 2s nyhetskanal vil alltid ha et tidsmessig forsprang på TV fordi de er kontinuerlig på lufta med sin nisjekanal, mens NRKs policy er å løfte nyhetsdekningen på vår hovedkanal når noe er stort nok - slik vi også gjorde ved denne hendelsen. Det ble etter hvert klart at det var snakk om et terrorangrep. NRK hadde selvsagt nyhetsberedskap på jobb, men i slike situasjoner blir det alltid også kalt inn ytterligere forsterkninger til alle flater - slik er det i alle nyhetsorganisasjoner, sier Beverfjord.

36 minutter opphold - Klokken 23.10 gikk NRK Nyheter på lufta på NRK1. Den planlagte «Kveldsnytt»-sendingen ble selvsagt kastet om til å kun handle om terrorangrepene, og sendingen ble løpende utvidet etter hvert som situasjonen i Paris utartet. Sendingen pågikk med full direkterapportering frem til klokken 23.44, da vi hadde et opphold i rapporteringen som varte i 36 minutter. I løpet av denne drøye halvtimen informerte vi om ny sending og henviste til vår løpende dekning på nett og mobil, før vi gikk på med en ekstrasending på vår hovedkanal klokken 00.20 som varte hele natten, sier hun.

- Som vi har uttalt tidligere skulle vi ideelt sett ikke ha hatt dette avbruddet. Når det er sagt, var det altså så å si sammenhengende sendinger fra klokken 23.10, og NRK fortsatte å sende direkte-TV gjennom hele lørdagen på vår hovedkanal, sier nyhetsdirektøren.

Hun fastholder at hun er fornøyd med dekningen av terroren i Paris.

- Totalt sett hadde leveransene en meget høy kvalitet. Vi jobber med kontinuerlig publisering i alle flater og hadde en løpende dekning gjennom hele helgen på TV, radio, nett, mobil og web-TV. Og brukerne foretrakk også NRKs sendinger: 2,7 millioner mennesker var innom NRKs nyhetssendinger på TV siden hendelsene i Paris startet. I tillegg var det 1,1 millioner mennesker som lyttet til ekstrasendingene våre på NRK radio lørdag. Alltid Nyheter hadde tre ganger så mange lyttere som normalt. NRKs mobilfront satte ny rekord i antall unike brukere. NRK Nyheter har tilbudt en solid dekning av hendelsene i Paris på alle plattformer, og brukerne har brukt det. Men vi skulle altså ideelt sett også ha sendt på vår hovedkanal NRK1 i tidsrommet 23.44-00.20 fredag kveld, sier Alexandra Beverfjord.

- NRK ble også kritisert etter brannen i Lærdal. Har NRK tatt lærdom av somlinga man innrømmet etter Lærdal?

- Lærdalbrannen er en helt annen sak. Brannen startet sent lørdag kveld 18. januar og NRK Nyheter kom først på med sendinger på NRK1 neste dag klokken 11.00. I Paris-saken var NRK på lufta med full direkterapportering fra klokken 23.10 og sendte så å si sammenhengende gjennom det neste døgnet. Kritikken dreier seg altså om et opphold på en drøy halvtime fredag kveld, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling