Kultursektoren raser:

Krever gjenåpning: - Nå er det nok

Flere av landets konsertarrangører har sendt et brev til myndighetene hvor de krever en dato for gjenåpning av kulturlivet.

TETT: Valgvakene og journalister har fått mye kritikk for å stått for tett på valgdagen. Kultursektoren mener de lider unødvendig under strenge restriksjoner. Her fra Høyres valgvake. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet
TETT: Valgvakene og journalister har fått mye kritikk for å stått for tett på valgdagen. Kultursektoren mener de lider unødvendig under strenge restriksjoner. Her fra Høyres valgvake. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Reaksjonene var mange og sterke etter bilder av klemming og tett jubel fra de politiske partienes valgvaker.

Bildene har fått kulturbransjen til å rase da de står i sterk kontrast til de strenge restriksjonene som påvirker sektoren. Nå har flere av landets konserthus fått nok. I et felles brev til myndighetene krever de nå en klar gjenåpningsdato.

- Vi har hatt uforutsigbarhet siden mars 2020. Resten av landet åpnes opp og kulturfeltet fortsetter å blø. Vi har vært de siste som har fått lettelser hver eneste gang det har blitt lettet, og de første som har blitt stengt ned igjen når smitten har gått opp. Vi finner oss rett og slett ikke i dette lenger, står det blant annet i brevet.

Brevet er signert Oslo Konserthus, Olavshallen, Grieghallen, Stormen Konserthus Bodø, Ibsenhuset, Drammen Scener, Rockefeller/Sentrum/John Dee, Ole Bull Huset, Folketeateret, Chat Noir Chateau Neuf, Stavanger Konserthus.

Brevet er sendt til statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, kultur- og likestillingsminister Abid Raja. I tillegg er det sendt i kopi til Anette Trettebergstuen (Ap), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Freddy A. Øvstegård (SV).

FOR GOD STEMNING: Flere raser etter at påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre brøt coronareglene under valgvaken torsdag 13. september. Video: NRK Vis mer

- Blør

Foreløpig skal ikke konsertarrangørene ha fått et eneste svar.

- Det er ikke overraskende. For det første tror jeg ingen vil si noe før Høie har pressekonferanse i dag. Vi fikk i alle fall sagt helt tydelig ifra. De som er satt på kopi er informert og det er det viktigste. Mulighetene for at en av de tre på kopi er vår nye kulturminister om noen uker. Derfor var de i kopi, sier Jørgen Roll til Dagbladet.

Roll er administrerende direktør i Oslo Konserthus. Han mener myndighetene lar kulturlivet blø, mens resten av samfunnet åpner opp.

KREVER: Jørgen Roll fra Oslo Konserthus og andre konsertarrangører krever nå en dato for gjenåpning. Foto: Katrine Lunke / Apeland.
KREVER: Jørgen Roll fra Oslo Konserthus og andre konsertarrangører krever nå en dato for gjenåpning. Foto: Katrine Lunke / Apeland. Vis mer

- Det har vært en endeløs strøm av uklare pålegg og uforutsigbare forhold. Disse kulturhusene står for tusenvis av arbeidsplasser, tusenvis av konserter og alle slags arrangement. Nå var det mer enn nok og da måtte vi melde høyt, tydelig og helt klart ifra, sier Roll videre.

Han understreker at det som skal til for å få kultursektoren tilbake på beina er en klar gjenåpningsdato.

- Vi trenger forutsigbarhet på når vi kan kjøre på for fullt. Vi behøver bare en dato. 1. desember er mye bedre enn ikke å vite. Jeg håper det blir før det, men bare en dato er nok. Når vi vet en dato kan vi planlegge. Det har vi ikke kunnet på 18 måneder, sier Roll.

Usikkert for publikum

I brevet mener konsertarrangørene at usikkerheten rundt en gjenåpningsdato også går hardt utover publikum.

- De sitter trangt på fly, buss, tog og bane for å komme fram til oss, men hos oss er det krav til kohorter og avstand igjen. Hva er poenget? spør han seg

- Tusenvis av ferdigvaksinerte publikummere får ukentlig beskjed om at det ikke er plass til dem og at de må flyttes til seinere datoer, fortsetter han.

Får ikke svar

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), men har ikke fått svar. Heller ikke kulturminister Abid Raja (V) gir en kommentar på brevet.

Dagbladet har kontakt Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen, men har ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer