Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krever i pose og sekk

I denne artikkelserien setter Dagbladet søkelyset på fredens utfordringer og fredsprisens muligheter. - Menneskerettighetene gjelder alle, sier årets fredsprisvinner KOFI ANNAN. I skyggen lurer USA med militære domstoler som kaster terroristenes rettigheter på sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LA OSS HUSKE at de menneskerettighetene vi forsvarer er universelle. Alle menn og kvinner - uansett rase og nasjonalitet - må behandles som medmennesker. Vi deler samme skjebne, la oss respektere deres rettigheter slik vi vil at de skal respektere våre, oppfordrer FNs generalsekretær Kofi Annan.

I dag mottar han fredsprisen i Oslo rådhus. Begivenheten faller sammen med den internasjonale menneskerettighetsdagen for 2001. I den anledning lover Annan at menneskerettigheter vil ha høyeste prioritet i FNs fredsskapende arbeid. Han godtar ikke at noen skal frarøves menneskerettighetene sine, slik Bush ifølge menneskerettighetsorganisasjoner tar til orde for med sine militære domstoler. FNs generalsekretær vil ha i både pose og sekk, og hevder menneskerettigheter for alle er fredens forutsetning.

FRED og menneskerettigheter hører sammen, sier Annan, men vokter seg vel for å svare direkte på spørsmål om den amerikanske bombingen av Afghanistan. Dagbladets spørsmål om militærdomstoler møtes med et smilende nikk mens sikkerhetsvaktene kontant skyver oss til side.

- Brudd på slike rettigheter er et faresignal, og fører ofte til konflikt. Vi må ta affære tidlig, og sikre fundamentale menneskerettigheter, fortsetter prisvinneren i sin offisielle uttalelse i anledning menneskerettighetsdagen.

Og nettopp menneskerettigheter for alle, uansett, har vært et av generalsekretærens hyppigste budskap under fredsprisens jubileumsfeiring.

Amnesty International benyttet i går anledningen til å overrekke generalsekretæren 11000 appeller fra aktivister verden over, med en bønn til Annan om å sikre rettighetene til alle partene i Afghanistan-konflikten. Amnestys styreleder Colm O'Cuanachain fikk et kort møte med Kofi Annan før Nobel-middagen på Grand i går kveld, hvor han takket generalsekretæren for å ha satt søkelyset på menneskerettigheter, og oppfordret FN til å ta ytterligere steg for å sikre grunnleggende rettigheter.

- FN kan ikke løse verdens kriser alene. Det kan heller ingen stater eller frivillige organisasjoner, men sammen er vi sterke, sa generalsekretæren.

ANNAN GA O'Cuanachain og den norske generalsekretæren Petter Eide et løfte om å samarbeide med frivillige organisasjoner som Amnesty i det framtidige freds- og menneskerettighetsarbeidet.

POPULÆR VINNER: Gjennom et hagl av blitzlys møtte en ydmyk og beæret generalsekretær i FN i går et fulltallig pressekorps fra alle verdenshjørner. I dag mottar Kofi Annan årets Nobels fredspris sammen med FN-organisasjonen.Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG
POPULÆR VINNER: Gjennom et hagl av blitzlys møtte en ydmyk og beæret generalsekretær i FN i går et fulltallig pressekorps fra alle verdenshjørner. I dag mottar Kofi Annan årets Nobels fredspris sammen med FN-organisasjonen.Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer

FNs engasjement i Afghanistan vil være langvarig, lover Annan.

- Den humanitære situasjonen i Afghanistan er prekær, men det er også viktig å sikre politisk stabilitet i landet, og at menneskerettighetene respekteres. Det vil ta tid, kanskje ti år, og FN vil være der, sa Annan under gårsdagens pressekonferanse på Nobelinstituttet.

Samtidig advarte han mot å utvide krigen, og kalte bombingen av Afghanistan for det mest dramatiske leddet i planen for å bekjempe terror.

- Ethvert forsøk på å angripe Irak eller andre deler av verden nå, vil være uklokt. Sikkerhetsrådet har ikke gitt grønt lys for en slik utvidelse, sa Annan, og la til:

- Den internasjonale terrorismen skal til slutt overvinnes gjennom samarbeid mellom nasjonene, og terroristene må bringes for retten.

FNs generalsekretær har lenge kjempet for en åpen, demokratisk, internasjonal domstol, og kalt det «håpet for et løfte om universell rettferdighet». USA har på sin side ikke vært villig til å risikere at en amerikansk statsborger kan bli dømt av en slik domstol. I stedet har Bush beordret opprettelsen av amerikanske militærdomstoler som i hemmelighet kan dømme folk til døden. Amnesty er blant dem som roper varsku, og Annan understreker at det også ligger menneskerettighetsaspekter i kampen mot internasjonal terrorisme.

- Løsningen ligger ikke i militære midler. For at mennesker skal akseptere fred må alle parter ta avstand fra bruken av ekstreme midler, sier diplomaten fra Ghana.

FREDSPRISEN SER HAN først og fremst på som en stor ære, men den konfliktfylte situasjonen i verden gir samtidig en bismak over feiringen.

- Jeg er ydmyk og beæret. I fellesskap har FN oppnådd en del. Samtidig er våre oppgaver i dag vanskeligere enn noensinne, og det føles ubekvemt å ta imot en fredspris i ei tid da så mange mennesker i verden nektes fred. Det viser vel bare hvordan gode og onde krefter i verden står side om side. Vi må ikke miste håpet av den grunn, og slik tolker jeg også den norske Nobelkomiteen. Prisen gir meg håp og mot, og oppfordrer oss til å fortsette å presse på så hardt vi kan.

Årets fredsprisvinner understreker at FN har lang vei igjen i arbeidet for fred.

- FN bør til slutt omfatte alle. Gjennom samarbeid med regjeringer og sivile organisasjoner, gjennom å forene vår innsats, er vi sterke nok til å takle alle problemer, sier Annan.

POPULÆR VINNER: Gjennom et hagl av blitzlys møtte en ydmyk og beæret generalsekretær i FN i går et fulltallig pressekorps fra alle verdenshjørner. I dag mottar Kofi Annan årets Nobels fredspris sammen med FN-organisasjonen.Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG
Hele Norges coronakart