Krever mer nynorsk i barne-tv

NRK må sørge for at 25 prosent av programmene i den nye barnekanalen er på nynorsk, krever Venstre og KrF.

NRK vil bruke nordnorske og østlandske dialekter for å oppfylle kvoten i den nye kanalen, men det er ikke godt nok, mener de to partiene.

– Det er positivt med dialektbruk, men det fritar ikke NRK for ansvaret overfor nynorsken, sier May-Helen Molvær Grimstad (KrF) til Vårt Land.

KrF og Venstre ber nå regjeringen stille tydeligere krav til bruken av nynorsk i barneprogrammer. Partiene vil fremme kravet i torsdagens kringkastingsdebatt i Stortinget.

Ved å bruke trøndere, nordlendinger og østfoldinger håper NRK å nå målet om 25 prosent nynorsk.

– Dialekter teller femti prosent som nynorsk og femti prosent som bokmål, forklarer programsjef Kalle Fürst i NRK Super.

Han peker på at den nye barnekanalen har rekruttert programledere fra hele landet, og fra minoritetsgrupper, for å gjenspeile mangfoldet i befolkningen.

– Det er faktisk veldig vanskelig å få folk som snakker rent nynorsk. Derfor leter vi først og fremst etter personer med dialekt, sier Fürst.

(NTB)

MÅ FÅ OPP TALLET:  Ved å bruke trøndere, nordlendinger og østfoldinger håper NRK å nå målet om 25 prosent nynorsk. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
MÅ FÅ OPP TALLET: Ved å bruke trøndere, nordlendinger og østfoldinger håper NRK å nå målet om 25 prosent nynorsk. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer
VIL HA MER NYNORSK: Stortingsrepresentant May Helen Molvær Grimstad.