Krever én million per låt fra Myspace

Verdens største plateselskap saksøker nettsamfunnet.

(Dagbladet.no): Universal Music - verdens største plateselskap - har tidligere gått til søksmål mot videotjenester som har lagt ut musikkvideoer uten deres tillatelse.

Nå er selskapet ute etter MySpace, skriver nyhetsbyrået AP. Universal mener brorparten av innholdet i det populære nettsamfunnet er stjålne sanger og musikkvideoer.

Nå krever de 150 000 dollar (993 000 kroner) for hver video eller låt fra Universal som er lagt ut på MySpace, uten selskapets tillatelse.

Vil ha inntekter

I søksmålet, som ble registrert i Los Angeles i går, heter det at MySpace er et «virtuelt varehus» av piratmateriale fra noen av selskapets mest kjente artister, som Mariah Carey, Diana Krall og U2.

Om saken noen gang kommer i rettsapparatet, er det to virkelige giganter som tørner sammen. MySpace er nemlig eid av Rupert Murdochs News Corp., som kjøpte nettsamfunnet for 3,8 milliarder kroner i september i fjor.

Men mange analytikere tror Universal i virkeligheten har en skjult agende. Søksmålet anses for å være et forhandlingskort når selskapene nå inngår samtaler om delingen av reklameinntekter fra siden.

MySpace inngikk nylig en avtale med Google om annonser verdt 900 millioner dollar, og disse pengene ønsker plateselskapene sin del av. Nylig sikret Universal seg eierandeler i YouTube, som en del av en avtale om lisensiering av musikk og video for visning på nettstedet.

ET VAREHUS FOR PIRATER: Universal Music er lei av at MySpace-brukerne benytter selskapets musikk uten lov. Nå holder de MySpace ansvarlig, og krever erstatning som kan komme opp i flere milliarder dollar.
ET VAREHUS FOR PIRATER: Universal Music er lei av at MySpace-brukerne benytter selskapets musikk uten lov. Nå holder de MySpace ansvarlig, og krever erstatning som kan komme opp i flere milliarder dollar. Vis mer

Krangler om millioner

- Selskaper som ønsker å bruke med vårt innhold - altså  våre artister og låtskriveres harde arbeid - kan ikke gjøre det uten tillatelse og kompensasjon til opphavsmennene, sier Universal i en pressemelding.

- Vår musikk og våre videoer har spilt en nøkkelrolle i å bygge det samfunnet som har skapt  flere hundre millioner dollar i inntekter for MySpace-eierne.

MySpace svarer i en pressemelding at de ikke aksepterer brudd på opphavsretten. I går lanserte de også et nytt verktøy som skal gjøre det enklere å gjerne innhold som ikke er godkjent.

- MySpace er et fantastisk promoteringsverktøy for alle artister, samtidig som vi respekterer opphavsretten. Det er uheldig at de har besluttet å gjennomføre dette unødvendige søksmålet.

Hvilket ansvar?

Om Universal faktisk gjennomfører søksmålet, vil det være av stor interesse for alle de andre musikk- og videotjenestene som baserer seg på brukergenerert innhold, men som også har musikk av større artister tilknyttet plateselskaper på sine sider.

MySpace hevder at de er beskyttet av Digital Millennium Copyright Act, som ifølge deres tolkning fritar dem fra ansvar om de fjerner opphavsrettsbeskyttet innhold så snart opphavsmannen klager.

Krever én million per låt fra Myspace

Mark Litvack, en underholdningsadvokat hos selskapet Manatt Phelps & Phillips, sier til LA Times han vil følge saken med stor interesse.

- Hvis musikken er lastet opp uten tillatelse, er det ingen tvil: Det er brudd på opphavsretten. Men hvem er ansvarlig? Det er ingen tvil om at det er vedkommende som lastet opp musikken. Spørsmålet er hva slags ansvar MySpace også har.

Les også:

MySpace med musikkfilter

BETENKT: Rupert Murdoch og News Corp. eier MySpace. Selskapet mener søksmålet er unødvendig.
<B>VERDENS STØRSTE: Mariah Carey er blant artistene Universal Music har i stallen.