Krever plan for Hurtigrute-filmfest

Utålmodig Trond Giske vil ha svar innen 1. juli.

Kulturminister Trond Giske er misfornøyd med arbeidet som er gjort for å få til en filmfestival på Hurtigruten.
Foto: Morten Holm / SCANPIX.
Kulturminister Trond Giske er misfornøyd med arbeidet som er gjort for å få til en filmfestival på Hurtigruten. Foto: Morten Holm / SCANPIX.Vis mer

||| TRONDHEIM (Dagbladet): Kulturministeren mener det har vært alt for dårlig fremdrift i arbeidet med en filmfestival på Hurtigruten. I et brev krever Kulturdepartementet å få en realistisk fremdriftsplan innen 1. juli.

-Jeg begynner å bli utålmodig. Diskusjonen mellom de ulike aktørene har tatt vel lang tid, sier kulturminister Trond Giske til Dagbladet.

Det har vært mange skjær i sjøen for den flytende filmfesten, som står i fare for å grunnstøte før den er kommet i gang.

I januar bevilget Kulturdepartementet en halv million kroner til Trondheim internasjonale filmfestival Kosmorama, for at de skulle etablere selskapet som skal drive den nye festivalen. Det er ikke gjort.

Filmfestivalen med arbeidstittelen Norwave Filmfestival, skulle først sjøsettes i mars i år. Så ble den utsatt til i høst og nå er det klart at den tidligst kan bli arrangert i mars neste år.

- Vi har brukt så mye tid på dette at hvis det ikke skjer noe nå, så er vi ikke med lenger, sa Kosmorama-sjef Ola Lund Renolen til Dagbladet onsdag.

Krever plan
Han er blitt enig med skuespiller Gørild Mauseth og hennes italienske ektemann Tommaso Mottola, som fikk ideen til festivalen, om at deres selskap skal ha ansvaret for arrangementet. Men kan departementets midler gå til dette selskapet? 

- Pengene skal gå til å realisere festivalen, så de må legge fram en realistisk plan for at den faktisk kan gå av stabelen. Det har vi foreløpig ikke sett noe til. Vi kan ikke risikere at vi betaler masse penger til å forberede en festival det ikke blir noe av, sier Giske.

Han understreker at Kulturdepartementet ikke driver filmfestivaler, og at prosjektet derfor er helt avhengig av aktørene, som blant annet er Kosmorama, Den regionale filmkommisjonen i Toscana, Tromsø International Film Festival, Den norske filmkommisjonen og Hurtigruten.

- Jeg håper festivalen blir noe av. Ideen er strålende, men for at staten skal kunne bruke penger på dette, må planen være konkret og realistisk gjennomførbar, sier Giske.

Nytt brev
I et brev fra Kulturdepartmentet til Kosmorama blir det bedt om en fremdriftsrapport for prosjektet, der det angis hvordan festivalen er tenkt organisert, gjennomført og finansiert. Rapporten må være departementet i hende innen 1. juli i år. Det presiseres i brevet at tilskuddet på en halv million "skal benyttes til utgifter knyttet til gjennomføring av prosjektet, og at dette må bygge på en konkret og realistisk gjennomføringsplan".

- Jeg har full tillit til at Kosmorama bruker disse pengene fornuftig hvis det blir noe av dette prosjektet, men det er en grense for hvor lenge vi kan ha en bevilgning liggende ute, uten at det blir noe av. Blir det ingen festival, så må pengene returneres.

- Da den halve millionen ble bevilget ble det forutsatt at Kosmorama holdt departementet orientert om utviklingen underveis i prosjektet. Er du fornøyd med orienteringen du har fått?

- Det er fremdriften det er noe i veien med. Orienteringa så langt har vært grei nok den, bortsett fra at det har vært lite å orientere om.

- Hvem har skylden for den dårlige fremdriften?

- Jeg tror alle som har vært initiativtakere til dette må ta et felles ansvar for at man ennå ikke har kommet fram til en konkret og gjennomførbar plan. Diskusjoner om struktur og budsjett og sånne ting må komme i havn, sånn at man kan få en fremdiftsplan, sier Trond Giske.

Taus direktør
Festivaldirektør Ola Lund Renolen i Kosmorama sier til Dagbladet at de har mottatt brevet fra departementet, og at de i dag har sendt et brev om saken til sine samarbeidspartnere i Italia.

- Vi gjør dette for vi se om de tolker departementets brev på samme måte som oss.

- Og hvordan tolker dere brevet?

- Nei, vi vil ikke si noe om det før vi har snakket med våre partnere. Skal vi danne et selskap sammen, så må vi være enige og ikke uttale oss hver for oss.

- Er dere nærmere eller lengre fra en løsning etter brevet fra Kulturdepartementet?

- Det er ikke opp til meg. Det har litt med hvordan våre partnere tolker brevet, sier Ola Lund Renolen.