Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krever respekt

Kvinner med makt i næringslivet mener norske medier gir et ensidig og stereotypt bilde av dem.

På en konferanse i regi av Center for Corporate Diversity (CCD) og Likestillingsombudet i Oslo i går benyttet flere næringslivskvinner sjansen til å ta et oppgjør med norske medier. Da Dagbladet samlet seks av dem, mente alle at pressen tyr for lett til stereotyper når de skal beskrive kvinner med innflytelse.

«Hønekamp»

Kaci Kullmann Five, som i dag har styreverv både i Statoil, Asker og Bærums Budstikke og Norsk Medisinaldepot, mener kvinner blir møtt med gammeldagse holdninger av journalister.

- Mediene bør ikke spille med «Gutteklubben Grei»-tankegangen som går ut på at det blir veldig farlig hvis kvinner får særlig mer enn to styreverv. At da er kvinnene plutselig blitt en trussel, sier Five.

- Jeg har hatt noen opplevelser hvor det har vært noen klare kjønnsforskjeller. Da Gro og jeg hadde en opphetet radiodebatt, brukte pressen ord som «hønekamp». Vi var også tegnet som høner i avisene, sier Five.

Endret språkbruk

Tidligere olje- og energiminister Grete Faremo mener også språkbruken i mediene er annerledes overfor kvinner.

- En medieanalyse viste at språket endret karakter da gode nummer to-kvinner ble en betydelig utfordrer til nummer en. Den som tidligere var beskrevet som «engasjert», ble stemplet som «geskjeftig», og «motivert» ble «masende». Artiklene var skrevet av samme journalist, forteller Faremo.

Men kvinnene liker ikke medienes hyllest til kvinner som «klarer alt», både jobb og hjem.

- Mediene må ta samme tilnærming til kvinner som menn, sier Eli Sætersmoen, som sitter i styret i Statoil og Selvaag.

Grete Faremo advarer mot å tro at likestillingskampen er over, og har oppskriften på hvordan kvinner kan markedsføre seg i mediene:

  • Engasjer deg i en bredere sammenheng enn det fagfeltet jobben din omfavner.
  • Bygg nettverk
  • Hold foredrag
KAMPEN ER IKKE OVER: Inger Marie Gulvik Holten (t.v.), Kaci Kullmann Five, Marianne E. Johnsen, Gisèle Marchand, Eli Sætersmoen og Grete Faremo advarer mot å tro at likestillingskampen er over. <!--FOTO-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media