Krever styreplass

Trygve Hegnar forlanger å sitte i Gyldendal-styret, selv om han er imot fastpris på bøker.

I går fikk Trygve Hegnar (60) telefonen han har ventet på i to måneder. Gyldendals styreformann Erik Samuelsen fortalte Hegnar at aksjekjøpet hans, gjennom selskapet Periscopus AS, er godkjent.

Hegnars selskap punger ut 132 millioner kroner, og eier nå en fjerdedel av landets største forlag.

Siden Hegnar varslet om aksjekjøpet i Gyldendal 13. august, har han vært overraskende tilbaketrukket og taus om aksjekjøpet. Først nå, etter to måneder, snakker mediemogulen Hegnar for første gang om aksjekjøpet.

Seinest på generalforsamlingen til våren skal det tas stilling til om Hegnar er verdt en plass i styret. Får ikke Hegnar plass, blir det bråk.

Utenkelig

- Jeg regner med å få en plass i styret. Jeg er vel kvalifisert, og eier en fjerdedel av selskapet. Spørsmålet er heller hvor fort de vil ha meg inn i styret.

- Hva gjør du hvis du ikke får plass?

- Det anser jeg som helt utenkelig.

- Blir Gyldendal bedre med deg?

- Jeg håper og tror det jeg kan om medier og forlag, kanalisert gjennom en styreplass, vil gi Gyldendal til et bedre forlag. Det er kanskje litt arrogant sagt, men det tror jeg. Jeg anser som ganske selvfølgelig at den kompetansen som jeg har, kan være viktig for Gyldendal.

- Hva kan du bidra med?

- Det er med hele strategien. Gyldendal har ekspandert mye de siste åra, men har ikke fått den økonomiske gevinsten ut av det.

Mot bransjeavtalen

Det er stor butikk Hegnar får kloa i. Gyldendal-konsernet omsatte i fjor for 1,5 milliarder kroner. Gyldendal har eierskap i bokhandlerkjeden Ark, Tiden Norsk Forlag, Kunnskapsforlaget, Forlagssentralen og De norske Bokklubbene.

- Ser du på investeringen i Gyldendal som en finansiell plassering i et underpriset selskap, eller ønsker du å kjøpe deg opp?

- Forrige gang jeg hadde aksjer på børsen, hadde jeg dem i 18 år. Jeg er en elendig selger. Jeg har langsiktige mål.

Bransjeavtalen går ut 31. desember 2004.

- Du har i årevis vært ridderen for fri konkurranse. Hva er ditt syn på bransjeavtalen, som sikrer fastpris på bøker i utgivelsesåret og ett år til?

- Jeg vil ikke være feig, og tror det er best for forfattere, forlag og det norske samfunn at man ikke har en slik avtale. Det er omtrent som om butikkene ikke får lov til å bestemme prisen på melk og kjøttkaker. Jeg stiller spørsmål om alle i skolen skal tvinges via en avtale hvor de må kjøpe alle bøkene sine gjennom bokhandlere. Så jeg er veldig spent på å høre - hvis jeg kommer inn i styret - hva slags argumentasjon de bruker for å bevare bransjeavtalen.

Kamp med erkerival

Aschehoug-sjef William Nygaard sendte en halvannen meter høy kaktus til Hegnar da Gyldendal-investeringen ble kjent. Nygaard, som har vært venn med Hegnar siden tenåra, vet at hans gode venn ikke gir seg uten kamp.

Investoren, redaktøren og forleggeren Hegnar må nå kjempe med sin erkerival og hovedeier i Gyldendal, Erik Must. Must og hans tidligere partner i Fondsfinans, Kjell Chr. Ulrichsen, har sammen full kontroll over forlaget. Must og Hegnar har mer eller mindre hatet hverandre siden 1969. Noe av det første Hegnar skal gjøre, er å prate med Must. Hegnar vil så fort som mulig inn i styret til Gyldendal.

- Jeg har ikke noe forhold til Must, jeg. Jeg ser ham hvert tiende år. Det er 25 år siden vi var uvenner, men det tenker jeg ikke på nå.

- Ønsker du på sikt full kontroll over Gyldendal?

- Sa jeg ja, ville kursen på aksjene gå opp. Jeg har ingen planer nå ut over de 25 prosentene. Must kontrollerer langt over halvparten av selskapet. Men hvis Must vil selge, så vil jeg se på det.

VIL INN: - Jeg anser det som ganske selvfølgelig at den kompetansen som jeg har, kan være viktig for Gyldendal, sier Trygve Hegnar.