Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krever ti millioner av Tono

Du skulle betale for å høre på musikk på jobben. Nå risikerer Tono selv å måtte punge ut.

(Dagbladet.no): Før jul startet Tono og telemarketingselskapet Microfon en stor kampanje, blant annet for å få bedrifter av en viss størrelse til å betale for ansattes musikklytting via radio og lydkortet på PC\'en. 100 000 norske bedrifter ble kontaktet.

Tono brøt samarbeidet med Microfon like etter nyttår, etter at Dagbladet.no hadde satt fokus på saken. Nå har Microfon stevnet Tono med krav om erstatning og utbetaling av allerede opptjent provisjon.

- I utgangspunktet krever vi ti millioner kroner, men det kan bli mer, sier John-Erik Sogn, styreleder i Microfon, til Dagbladet.no.

Skapte bråk

I brevet som Microfon sendte ut til bedriftene het det at de skulle slippe å betale for manglende innbetalt vederlag tidligere år, om de leverte inn skjemaet innen 31. desember. Tono hevder at de aldri godkjente bruken av en slik skjult trussel.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) gikk hardt ut og oppfordret sine medlemmer til boikott av kampanjen. Også jussprofessor Olav Torvund mente at Tonos krav innebar en kraftig utvidelse av opphavsretten.

Dagbladet.no avslørte at Microfon skulle få halvparten av vederlaget bedriftene betalte inn det første året. Ifølge daglig leder Stein Morten Mortensen i Microfon fikk de inn nærmere 20 000 svarbrev. Vederlagspliktige bedrifter måtte betale minimum 867 kroner. Om alle bedriftene betalte, skulle Microfon ha krav på rundt 8,6 millioner kroner.

Men Microfon mener Tono har unnlatt å sende faktura til en rekke bedrifter, til tross for at telemarketingselskapet mener å ha dokumentert at bedriftene bruker musikk uten å betale for det.

MILLIONKRANGEL: Stein Morten Mortensen er daglig leder i Microfon AS. Nå krever selskapet millioner av Tono. FOTO: MARTIN TYSTAD/HAMAR ARBEIDERBLAD
MILLIONKRANGEL: Stein Morten Mortensen er daglig leder i Microfon AS. Nå krever selskapet millioner av Tono. FOTO: MARTIN TYSTAD/HAMAR ARBEIDERBLAD Vis mer

- Vi har med andre ord gjort jobben vår uten å få betaling. Etter langvarige forhandlinger ser vi nå stevning av TONO som siste utvei, uttaler Sogn.

- Ute av proposjoner

Tono-direktør Cato Strøm er opprørt over kravet fra Microfon.

- Stevningen er helt ute av proporsjoner, og kravet er fullstendig urealistisk, sier han til Dagbladet.no.

Han opplyser at Tono i begynnelsen av februar ba om et forhandlingsmøte med Microfon. Ifølge Strøm var svaret at Microfon ønsket et møte, men at de uansett ville ta ut stevning.

- Nå skal Tono gi tilsvar, der de blant annet skal gi til kjenne hvor meget de mener Microfon har krav på, hvis de har krav på noe som helst. Det er et naturlig utgangspunkt å ville komme til en minnelig løsning, men det avhenger også av motparten, sier Tonos advokat Harald Bjelke senior til Dagbladet.no.

- Tono hevder vi har skadet ryktet deres gjennom denne kampanjen, men vi kan dokumentere at de har støttet kampanjen i flere år, sier John-Erik Sogn.

Les også:

Krever ti millioner av Tono

•  Må man betale for å høre radio på jobben?

•  - Ikke rapporter til Tono nå

•  Blir millionær med Tono

•  Tono bryter millionavtale med Microfon

•  Tono sjekker dokumentfalsk

•  Varsler rettslige skritt mot Tono

AVVISER KRAVET: Tono-direktør Cato Strøm.
STOR ORGANISASJON: Tono representerer komponister, tekstforfattere og musikkforlag, og henter inn mangfoldige millioner hvert år på vegne av opphavsmenn som a-ha.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling