MOTPARTER: Aktor Asbjørg Lykkjen og forsvarer Tor Erling Staff (t.h.) snakker sammen i Oslo tingrett tirsdag. Nerdrum, som ikke ville la seg fotografere, er tiltalt for skatteunndragelse. Foto: Erlend Aas / Scanpix .
MOTPARTER: Aktor Asbjørg Lykkjen og forsvarer Tor Erling Staff (t.h.) snakker sammen i Oslo tingrett tirsdag. Nerdrum, som ikke ville la seg fotografere, er tiltalt for skatteunndragelse. Foto: Erlend Aas / Scanpix .Vis mer

Krever to års fengsel for Odd Nerdum

Kunstneren er tiltalt for å ha solgt kunst for 14 millioner uten å betale skatt.

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Aktor Asbjørg Lykkjen har akkurat avsluttet sin sluttprosedyre i skattesaken mot kunstneren Odd Nerdrum.

Her la hun ned påstand om to års ubetinget fengsel, samt at Nerdrum må betale saksomkostningene på 10 000 kroner.

Risikerer restskatt I tillegg risikerer kunstneren å måtte betale restskatt for de 14 millioner kronene skattemyndighetene mener han ikke har meldt inn på selvangivelsen.

Strafferammen for grov skatteunndragelse er fengsel på inntil seks år, men Lykkjen sa til Dagbladet allerede før rettsaken at hun ikke kom til å kreve at hele strafferammen blir tatt i bruk.

- Hvis Odd Nerdrum blir dømt, risikerer han en lengre ubetinget reaksjon. Vi vil vurdere tidligere rettspraksis og hvordan retten utvikler seg, men vi kommer ikke til å legge ned påstand om seks år ubetinget fengsel, sa aktoren tidligere denne uka.

- Tøys Odd Nerdrum har betegnet anklagene mot ham som «tøys. Han har i tillegg tegnet ferdig et selvportrett og vist fram det ødelagte maleriet «Skyen», som regnes som Norges 12. viktigste kunstverk, i retten.

Han har også forklart at han var sikker på at han trodde skattemyndighetene ville drive ham til selvmord da de tiltalte ham for skatteunndragelse.

SELVPORTRETT: Etter at Odd Nerdrum høyt proklamerte sin boikott av norsk presse i 2002, har han ikke latt seg avbilde av norsk presse. Han gjorde et unntak for Dagbladet gjennom et selvportrett som han holder opp selv. Det begynte han på før rettsaken, og tegnet ferdig i retten i går. Foto: Jonas Pettersen
SELVPORTRETT: Etter at Odd Nerdrum høyt proklamerte sin boikott av norsk presse i 2002, har han ikke latt seg avbilde av norsk presse. Han gjorde et unntak for Dagbladet gjennom et selvportrett som han holder opp selv. Det begynte han på før rettsaken, og tegnet ferdig i retten i går. Foto: Jonas Pettersen Vis mer