Krever to mill. for døende Diana

BERLIN (Dagbladet): Hittil hemmelige bilder av den døende Diana blir nå tilbudt for to millioner norske kroner. En britisk pressefotograf tok bilder på ulykkesstedet og kom seg unna med to filmer før politiet kom.

To uker før ettårsdagen for ulykken i Paris venter observatører på hvilke presseorgan som først bryter tabuet mot å publisere de blodige fotografiene.

På bildene som nå blir tilbys i det kulørte pressemarkedet, ses den døende prinsessen sammen med likene av Dodi Al-Fayed og sjåføren Henri Paul.

Går under jorda

Fotografen reiste øyeblikkelig fra Frankrike da han ble klar over hva han hadde vært med på. Hans tilstedeværelse ble aldri oppdaget av etterforskerne. De to filmene med henholdsvis 34 og 4 eksponeringer ble gjemt vekk uten at fotografen fortalte noen om sin hemmelighet.

Han var fast ansatt og betrakter seg ikke som paparazzi, men som seriøs pressefotograf som bare gjorde jobben sin på et ulykkessted. Rent økonomisk hastet det ikke for ham å få omsatt eksponeringene i klingende mynt.

Nå har flere presseorganer i Europa mottatt tilbud om å bringe bildene eksklusivt.

Fotografen vil for enhver pris at hans identitet holdes hemmelig. Ukemagasinet Spiegel skriver denne uka at han krever et honorar på minst to millioner kroner.

Pengene vil han bruke til å gå under jorda i minst fire år. Han bryr seg ikke så mye om trusselen fra fransk justisvesen som en eventuell hevnaksjon fra familien Al-Fayed. - Ingen har lyst til å våkne opp i et arabisk fly på vei mot ukjent mål og tilbringe resten av sine dager i en ubehagelig jordhytte, forklarer en britisk kjendisreporter.

20 filmer fra tunnelen

Til nå har det bare vært kjent at en paparazzi fra byrået LS Presse i Paris greide å komme seg unna med bildene sine, før det samlede pressekorpset på ulykkesstedet ble pågrepet og varetektsfengslet.
Fotografenes over 20 eksponerte filmer ble beslaglagt og befinner seg fremdeles hos undersøkelsesdommeren.

Direktøren for LS Presse nådde å sende ut fem bilder med elektronisk post til sin agent i London. Han mottok bestillinger for over 12 millioner kroner fra kunder over hele verden, før han fikk vite at prinsesse Diana var død. Da trakk firmaet bildene tilbake og har siden nektet å selge dem.

Først i Italia?

I dagene etter ulykken fikk pressefotografene skylda for at Henri Paul ble forstyrret og kjørte inn i en betongstolpe i tunnelen i Paris. Først en uke seinere ble det klart at han var ravende beruset etter å ha spist nervemedisin og drukket store mengder alkohol.

I den påfølgende debatten omkring tragedien og paparazzienes eventuelle medansvar for prinsessens død, gikk selv de mest blodtørstige skandaleblader med på å respektere et selvpålagt forbud mot å offentliggjøre bilder av den hardt skadde Diana. I forbindelse med ettårsdagen for hennes død den 31. august regner observatører med at det nå er et spørsmål om dager eller uker før tabuet brytes.
Høyst sannsynlig vil bildene først bli publisert i italiensk eller spansk ukepresse - der kulørte deler av pressen ikke er kjent for å respektere etikk, moral eller en prinsesses rett til å dø i fred.

Diana slik vi helst vil huske henne.