Krever tre ganger markedspris for Munch

- Urealistiske selgere, mener auksjonshuset Blomqvist.

ØKT INTERESSE: Daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel i Oslo, Knut Forsberg, forteller at interessen for Munch-auksjoner har økt etter rekordsalget av «Skrik». Her fra 2010 da «Pikene på broen» gikk under hammeren med en prisvurdering på 3-3,5 millioner kroner. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ØKT INTERESSE: Daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel i Oslo, Knut Forsberg, forteller at interessen for Munch-auksjoner har økt etter rekordsalget av «Skrik». Her fra 2010 da «Pikene på broen» gikk under hammeren med en prisvurdering på 3-3,5 millioner kroner. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I dag går 15 Munch-bilder under hammeren på Blomqvist Kunsthandel.

- Vi merker en økt interesse for auksjonen. Vi har fått flere kunstkjennere fra utlandet på banen, og så er det noen kunder som ikke har handlet hos oss på 20 år som nå vil være med. De kan nok ha blitt vekket av «Skrik»-salget, sier Knut Forsberg, daglig leder hos Blomqvist og Munch-ekspert, til Dagbladet.

Blomqvist arrangerer to Munch-auksjoner i året. Normalt er det 100-200 potensielle kjøpere innom, i tillegg til forhåndsbud og telefonkontakt.

Men i likhet med Munch-museet, opplever altså Blomqvist en økt pågang.

- Urealistiske krav Bildene i dagens auksjon ble innlevert før rekordsalget av «Skrik», så prissettingen har ikke økt i forhold til normalen.

Etter salget har Forsberg derimot merket at folk nå tar kontakt med svært høye priskrav, og at det er flere som ønsker å selge sin Munch-kunst.

- Vi har allerede opplevd selgere som vil selge sine Munch-verk for tre ganger det de er verdt. Det er helt urealistisk. Da er vi ærlige med selgeren og har en dialog der vi prøver å bli enige om et realistisk nivå, sier Forsberg.

Det dyreste verket på dagens Munch-auksjon er akvarellen «Vinterlandskap med Drengstuen» med en prisvurdering på 1,2 til 1,5 millioner kroner.

- Håper på prisoppgang Forutsatt at akvarellen blir solgt, venter Forsberg å selge kunst for mellom tre og fire millioner kroner på auksjonen.

- Forventer dere høyere bud på dagens auksjon enn normalt?

- Det er klart at med flere kjøpere så kan vi få positive overraskelser. Prisnivået gikk ned i 2008 og 2009 på grunn av finanskrisen, og vi har håpet på en prisoppgang noen år nå. Vi har sett en bedring fordi vi selger noe flere verk, men for de aller dyreste trykkene til tre og fire millioner kroner har det foreløpig ikke vært en endring, sier Forsberg.

- Kan øke interessen Petter Snare, kunstsamler og tidligere partner i galleriet Standard, mener det ikke er noen automatikk i at Munch-verker av lavere kvalitet vil nyte godt av «Skrik»-effekten.

- Men salget av «Skrik» bidrar selvsagt til å gjøre kunstnerskapet kjent for flere og som kan drive interessen opp. Dette vil vel først og fremst hjelpe grafikkmarkedet hvor det er verk i en overkommelig prisklasse på seks siffer, sier Snare.

Oslo 20061025:
Munchs  "To mennesker. De ensomme"   ble solgt for 8.1000.000  kroner  under  høstauksjonen hos Blomqvist Kunsthandel i Oslo mandag kveld. Grafiske arbeider av Edvard Munch og malerier av  Adolph Tidemand var blant gjenstandene som kom under hammeren på  auksjonen.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Oslo 20061025: Munchs "To mennesker. De ensomme" ble solgt for 8.1000.000 kroner under høstauksjonen hos Blomqvist Kunsthandel i Oslo mandag kveld. Grafiske arbeider av Edvard Munch og malerier av Adolph Tidemand var blant gjenstandene som kom under hammeren på auksjonen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer