MÅ HA TILLIT TIL HVERANDRE: Jeg er dypt overbevist om at KrF må heve blikket og fokusere de viktige sakene, det som samler oss, og ikke fokusere på en politisk sak som for lengst er uaktuell, skriver artikkelforfatter. Bildet er av KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
MÅ HA TILLIT TIL HVERANDRE: Jeg er dypt overbevist om at KrF må heve blikket og fokusere de viktige sakene, det som samler oss, og ikke fokusere på en politisk sak som for lengst er uaktuell, skriver artikkelforfatter. Bildet er av KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

KrF-saken:

KrF er ikke mot homofilt ekteskap

Dialog er krevende, men vi kan ikke dyrke splittelsen. Et parti som kjemper mot seg selv vil ikke overleve.

Meninger

Det har vært smått surrealistisk å følge med på debatten som har gått i og rundt KrF den siste tiden. Den viser at vi har et stykke å gå innad i partiet hva gjelder partikultur og forståelse for KrFs prosjekt.

Jeg har hatt min politiske oppvekst i det kristendemokratiske sentrum. Helt fra start var det tydelig at her var det et mangfold av mennesker, med ulik bakgrunn fra kristen-Norge og andre steder.

Edel-Marie Haukland. Foto: privat
Edel-Marie Haukland. Foto: privat Vis mer

Etterhvert har jeg engasjert meg både i Nordland, Rogaland og Hordaland, og fått en økt forståelse og respekt for de jeg har størst uenigheter med i partiet. Dette har formet meg som person og ungdomspolitiker, men også tydeliggjort hvor stor bredde det er i partiet, og hvor dypt våre overbevisninger er festet i oss.

Derfor forstår jeg at det kan oppleves frustrerende for noen at vår familiepolitiske talsperson handler stikk i strid med deres overbevisning, men jeg vil likevel be velgere og medlemmer ha is i magen. Det hadde vært unaturlig å kritisere en prest for å si nei til å vie et par hvis det blir aktuelt. Det handler om trosfrihet, et viktig prinsipp for vårt parti.

KrF er ikke mot homofilt ekteskap. Partiprogrammet er tydelig på at ulike mennesker tar ulike valg for sitt liv og sine relasjoner. Og jeg siterer partiprogrammet: «KrF anerkjenner at mennesker er ulike og respekterer at de tar ulike valg for sine liv. KrF har også et ansvar for å sikre andre former for forpliktende samliv mellom to voksne og ivareta barn og voksnes juridiske rettigheter uavhengig av samlivsform.»

Jeg skulle ønske vi hadde mer tillit til hverandres motiver når vi diskuterer saker hvor spennet av meninger er stort. Tillit til at vi alle engasjerer oss i et dypt idealistisk parti fordi vi vil det beste for familiene våre, for naboene, for landet og verden. Tillit til at vi alle ønsker et sterkt KrF, fordi vi vet at vår stemme er viktig i samfunnsdebatten.

Vi, grasrota, grunnfjellet, tillitsvalgte, folkevalgte og ledelsen, jobber alle for et felles mål, et samfunn med plass til alle. Dette er et politisk prosjekt det er sprengkraft i, et mange kan tro og stemme på. Men tror vi på det selv? Er det plass til mange forskjellige meninger i vårt parti? Jeg mener ja. Men det vil ikke komme gratis, ikke uten at man kommer hverandre i møte, og ikke uten at vi er tydelig på hva vi selv mener.

Dialog er krevende, men vi kan ikke dyrke splittelsen. Et parti som kjemper mot seg selv vil ikke overleve. Jeg er ikke redd for å være uenig med mine partifeller, med ledelsen eller de folkevalgte, men mer bekymra for hva resultatet blir om vi unngår å snakke sammen om vanskelige temaer fordi det er ubehagelig eller ikke tilfredsstiller velgerne.

Jeg er dypt overbevist om at KrF må heve blikket og fokusere de viktige sakene, det som samler oss, og ikke fokusere på en politisk sak som for lengst er uaktuell. Noen forslag til saker er kampen mot sorteringssamfunnet, mot aktiv dødshjelp, mot fattigdom i Norge og internasjonalt, for frivilligheten, trosfriheten og et helsevesen som ser hele mennesket og har kapasitet til å gi den hjelpen som trengs.

Mitt håp er at vi i KrF heller samler oss om det vi er enige om, om de store utfordringene i møte med ny teknologi, om alle de menneskene som trenger ekstra hjelp og beskyttelse. Da må vi bli flinkere til å gå i dialog med hverandre, og ikke være redde for uenighet eller kompromisser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.