DEMONSTRASJONER: 17. november i fjor var det demonstrasjoner i 33 norske byer mot en endring i abortloven. Bildet er fra markeringen foran Stortinget i Oslo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: 17. november i fjor var det demonstrasjoner i 33 norske byer mot en endring i abortloven. Bildet er fra markeringen foran Stortinget i Oslo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

Debatt: Abortkampen

KrF har seilt under falskt flagg altfor lenge

Denne regjeringa prioriterer konservative tankesett foran enkeltindividets rett til frihet.

Meninger

Debatten i høst raste om «sorteringsamfunnet» og «downs-paragraf». At KrF nå har fått gjennomslag for fosterreduksjon i regjeringsforhandlingene viser at dette, når det kommer til stykket, hele tida har handlet om å finne en måte å innskrenke abortloven på.

Maria Bonita Igland
Maria Bonita Igland Vis mer

I fjor raste debatten om det såkalte «sorteringssamfunnet» i media. Den gangen ble et potensielt inngrep i kvinners råderett bortforklart av Erna Solberg om at det handlet om å forsvare mennesker med nedsatt funksjonsevne og hvordan samfunnet ser på dem. At KrF har fått gjennomslag for å innskrenke retten til tvillingabort viser at debatten om et «sorteringssamfunn» aldri handlet om disse menneskene.

Freddy André Øvstegård
Freddy André Øvstegård Vis mer

Dette har hele tida handlet om at enkelte politikere mener at kvinners råderett over egen kropp egner seg som et forhandlingskort i et politisk maktspill. Dette gir mening dersom vi åpner programmet til KrF, for partiet har nemlig en «nullvisjon for antall aborter». På den måten er alle mulige innskrenkninger av kvinners selvbestemmelse en seier for dem.

Vi var mange som samlet oss mot Solberg og KrFs angrep mot abortloven i 2018. Overalt i landet har folk vist at de ikke ønsker en innskrenkning.

Flere fra høyresida har reagert på demonstrasjonene som har herjet de siste dagene. Noen velger å anklage kvinnebevegelsen og venstresida for å bidra til usaklig debatt, men hvilke føringer har egentlig høyresida gitt denne debatten når man gir statsrådspost til en politiker som genuint mener at «klarer man en, så klarer man to»? Denne regjeringa går inn i historia som den første til å innskrenke i abortloven. De bryter med prinsippet om at kvinnen er nærmest og best egnet til å ta avgjørelser som angår hennes egen kropp.

Denne regjeringa prioriterer konservative tankesett foran enkeltindividets rett til frihet. Samtidig åpner man for at flere kvinner drar til utlandet for å kunne bestemme selv.

Siden Erna Solberg ble statsminister i Norge har abortloven vært under press. Høyresida prøvde å tilfredsstille de samme konservative kreftene i 2013 med reservasjonsrett, hvor det ble rekordoppmøte i 8. mars-toget. I 2017 prøvde de seg igjen, da KrF foreslo betenkningstid for gravide kvinner og i 2018 forsøkte de å kamuflere angrepene sine igjen med sårbare grupper som skjold.

Det som er fellesnevneren for alle disse angrepene er at det har blitt møtt med sterk motstand hver bidige gang. Aldri har vi tiet i møte med disse angrepene, og aldri skal vi det heller. Damer før oss har ofret for mye for kvinners råderett til at denne regjeringa skal få tukle med retten til selvbestemmelse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.