KOMMENTARER

KrF skifter partner

Når Arbeiderpartiet og KrF finner sammen i likestillingspolitikken, er det ikke så overraskende som mange tror, skriver Marie Simonsen.

BYTTER SIDE: Knut Arild Hareide og KrF er blitt enig med Arbeiderpartiet om likestilling. Det bekymrer Erna Solberg. Foto: Hans A. Vedlog  / Dagbladet
BYTTER SIDE: Knut Arild Hareide og KrF er blitt enig med Arbeiderpartiet om likestilling. Det bekymrer Erna Solberg. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da familie- og kulturkomiteen sist uke leverte sin innstilling til regjeringens likestillingsmelding, var det nok enkelte som stusset over den rørende enigheten mellom Ap og KrF. På de fleste punktene går KrF sammen med Ap og mot sine samarbeidspartnere, Høyre og Frp.

Hva er det som har skjedd? Er det ikke nettopp likestillings- og familiepolitikken som har stått i veien for et nærmere samarbeid mellom de to partiene? Tradisjonelt har de to framstått som motpoler på dette området; det progressive likestillingspartiet og det konservative familiepartiet har ustanselig vært i tottene på hverandre. Det er nok å nevne kontantstøtte, likestilt ekteskapslov og legers reservasjonsrett, tre symboltunge saker som alle har ført til harde konfrontasjoner de siste tiåra.

Når det gjelder kontantstøtte er de to fortsatt enige om å være uenige, men den støtten er uansett på hell. Tapte slag er det heller ingen grunn til å dvele ved. I stedet har Ap og KrF funnet sammen om det de kan enes om, og det er faktisk veldig mye.

For oss som har fulgt likestillingspolitikken tett, er ikke det en stor overraskelse. Tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland gjorde i sin tid en formidabel innsats for å modernisere KrFs familiepolitikk. Det kom paradoksalt nok i skyggen av hennes største suksess, kontantstøtten, som Ap og feminister på venstresida ikke bare var høylytt mot; det ble en uforsonlig kampsak som skapte ondt blod i lengre tid og bandt KrF tettere til Høyre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer