LEDER

Kommunereformen:

KrF stikker kjepper i hjulene for kommunereformen

En uheldig reversering.

REVERSERER: KrF og leder Knut Arild Hareide. Denne uken ble det klart at KrF vil stemme for å oppløse tvangssammenslåingen av Leka og Bindal med kommunene Vikna og Nærøy.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
REVERSERER: KrF og leder Knut Arild Hareide. Denne uken ble det klart at KrF vil stemme for å oppløse tvangssammenslåingen av Leka og Bindal med kommunene Vikna og Nærøy. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Tiden for tvang i kommunereformen ser ut til å være over for denne gang. Tirsdag denne uka ble det klart at KrF, sammen med resten av opposisjonen, reverserer tvangssammenslåingen for to små kommuner – Leka og Bindal. Vedtaket fra juni i år, om å slå sammen femten kommuner med tvang, blir derfor delvis reversert. Nye vedtak om tvangssammenslåinger er lite sannsynlig.

Det er ikke første gang regjeringen påføres tap i Stortinget etter valget. Solberg-regjeringen har vært en mindretallsregjering fra starten av, men merker først nå hvordan det er å mangle garantier om støtte fra KrF og Venstre.

Tidligere i høst tapte Solbergs mannskap kampen om retur av de såkalte «oktoberbarna» til Afghanistan. Nå er det kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som påføres et nederlag. Og det i et av regjeringens mest prestisjetunge prosjekter.

KrFs argumentasjon for å la Leka og Bindal slippe tvang er vilkårlig og lite prinsipiell. Til Aftenposten sier kommunalpolitisk talsperson Thorild Bransdal at Leka måtte få slippe tvang, fordi alle andre øykommuner slapp det. Videre at Bindal tilhører et annet fylke, at sammenslåing ikke ble anbefalt av Fylkesmannen og at motstanden mot sammenslåing i de to kommunene var stor.

Det slående er hvor fraværende større og styrende prinsipper har vært for hvem som blir sammenslått og ikke. Dersom KrF for eksempel skal legge et så enkelt kriterium som lokal motstand til grunn for det å slippe sammenslåing, er det langt flere vedtak som må reverseres. Regjeringen straffes for at de aldri klarte å etablere en felles forståelse for, og retning på, reformen.

Bruken av tvang i kommunereformen har vært svært moderat, men nødvendig. Flere små kommuner er ikke i stand til å levere gode og effektive nok tjenester. De leverer verken på kvalitet eller pris.

Nå velter mangel på sammenslåing for Leka og Bindal verken nasjonaløkonomien eller kommunereformen. Men klokt av KrF og opposisjonen er det likevel ikke å la dem stå alene.

Det å fortsette som sin egen lille kommune vil forbli et problem for flere – også Leka og Bindal. For å levere god nok tjenester blir de blant annet avhengig av større nabokommuners velvilje til interkommunalt samarbeid.

Det er det langt fra åpenbart at de vil møte framover. Da kan sammenslåing likevel tvinge seg fram, uansett hva Stortinget sier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer