BEGRENSER RISIKO: Ved å ta i bruk NIPT-testen vil man redusere risikoen for spontanabort, skriver innleggsforfatteren. Foto: Gajus / Shutterstock / NTB scanpix.
BEGRENSER RISIKO: Ved å ta i bruk NIPT-testen vil man redusere risikoen for spontanabort, skriver innleggsforfatteren. Foto: Gajus / Shutterstock / NTB scanpix.Vis mer

Debatt: Fosterdiagnostikk

KrF velger moralisme fremfor helse

Etter at Bioteknologirådet forrige uke sa ja til å tilby NIPT-testen, står kampen for gravides rettigheter igjen i møte med status quo.

Meninger

KrFs helsepolitiske talsperson, Olaug Bollestad, gikk i Dagen 8. oktober hardt ut mot å innføre NIPT-testen (Non-Invasive Prenatal Testing), som er mer treffsikker og har lavere risiko enn nåværende metoder, til kvinner som i dag får tilbud om fosterdiagnostikk.

Øydis Lebiko, sentralstyremedlem i Unge Venstre.
Øydis Lebiko, sentralstyremedlem i Unge Venstre. Vis mer

Bollestad sier at «det er uaktuelt å innføre blodtesten NIPT i denne stortingsperioden», og viser til samarbeidsavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringen hvor det står at det «innføres ikke et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPT-blodprøve til alle gravide».

Når forslaget fra Bioteknologirådet kun handler om dem som allerede får et tilbud om fosterdiagnostikk, altså kvinner over 38 år eller i risikogrupper, og ikke handler om «alle gravide», er det spesielt at KrF og Bollestad er villige til å sette samarbeidsavtalen på spill.

Det er likevel ikke det største problemet med Bollestads uttalelser. For Bollestad og KrF er kampen mot sorteringssamfunnet viktigere enn sikkerheten og helsen til gravide.

NIPT er en test som er mer treffsikker og gir mindre risiko enn dagens metode for å oppdage kromosomavvik tidlig i svangerskapet. NIPT-testing går ut på at man undersøker DNA fra fosteret, hentet ut fra blodet til den gravide. I dag benyttes kombinert ultralyd og blodprøve (KUB-test), men tilstrekkelig svar får man kun ved inngripende undersøkelser som fostervannsprøve eller prøve av morkaken. Fostervanns- og morkakeprøve er forbundet med økt risiko for spontanabort.

Ved å ta i bruk NIPT vil man redusere bruken av fostervann- og morkakeprøver, og på den måten redusere risikoen for spontanabort.

Bollestad og KrF begrunner nei til NIPT med at «vi må diskutere om vi skal ha et samfunn som vil lete etter diagnoser og sykdom, eller om vi skal legge til rette for å få barn, også de med spesielle utfordringer». Men vi har allerede et samfunn hvor vi tilbyr kvinner over 38 år eller i risikogrupper fosterdiagnostikk. Da skulle det bare mangle at de får tilbud om den beste tilgjengelige metoden.

Med NIPT-testen kan man få omfattende kunnskap om arveanlegget til fosteret og sykdomsrisikoer. Men det er ingen som har foreslått å ta i bruk testen for andre grupper enn de som allerede tilbys fosterdiagnostikk. Det er kun snakk om å endre metoden, ikke hvor mange som blir testet eller hva det testes for.

Det er ingen nyhet at KrF ønsker å gjøre det vanskelig for kvinner å ta abort. Men ved å heller ville utsette dem som i dag får tilbudet om fosterdiagnostikk for en usikker måte som kan fremprovosere spontanabort, fremfor en bedre og mer treffsikker metode som kan benyttes før grensen for selvbestemt abort tar KrF abortmotstanden sin til et nytt nivå.

Ved å si nei til NIPT velger Bollestad og KrF å utsette gravide som allerede er i en vanskelig situasjon for større risiko enn nødvendig i en kamp mot sorteringssamfunnet som ingen har lagt opp til.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.