Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

KrF vil ikke selge arvesølvet

Vi har aldri åpnet for privatisering av norsk vannkraft, og kommer heller ikke til å gjøre det.

STØRST: Statkraft har betydelig vannkraftproduksjon i Norge, og er uten sammenlikning den største kraftprodusenten i Norge. Slik skal det også være i fremtiden, skriver Henriette Hjemdal (KrF). Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
STØRST: Statkraft har betydelig vannkraftproduksjon i Norge, og er uten sammenlikning den største kraftprodusenten i Norge. Slik skal det også være i fremtiden, skriver Henriette Hjemdal (KrF). Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skriver på lederplass den 12. august at KrF er på gli til å støtte et forslag om delprivatisering av Statkraft. Dette stemmer ikke. Jeg har aldri åpnet for at norsk vannkraft skal privatiseres. Statkraft har betydelig vannkraftproduksjon i Norge, og er uten sammenlikning den største kraftprodusenten i Norge. Slik skal det også være i fremtiden.

Bakgrunnen for min kommentar til DN 11. august om at jeg kan være åpen for å delprivatisering av annen virksomhet enn kraftproduksjon i Norge er at Statkraft har engasjert seg i virksomhet over store deler av verden. Gasskraft i Tyskland, vindkraft i Sverige og vannkraft i Tyrkia er områder der selskapet har måttet gjøre betydelige nedskrivninger de siste årene som følge av betydelige fall i kraftprisene.

Jeg er enig med Dagbladet i at vi må kunne diskutere Statkrafts rolle og organisering. Jeg mener særlig vi bør kunne vurdere hvordan Statkrafts internasjonale engasjement skal organiseres, og om det kan være hensiktsmessig å invitere andre investorer inn på eiersiden i denne delen av Statkrafts virksomhet. Dette skjer delvis allerede ved at andre eiere inviteres inn i prosjekter, jamfør for eksempel Fosen der utenlandske eiere har 40 prosents eierandel.

For KrF har det alltid vært et ledende prinsipp at vannet tilhører fellesskapet og at verdiene i våre naturressurser skal tilfalle fellesskapet. Vi har aldri åpnet for privatisering av norsk vannkraft og kommer heller ikke til å gjøre det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!