Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klimakur

KrFs kjøttfarse

Vi kan ikke ha en landbrukspolitikk som gjør at norske bønder mister jobben om vi ikke vi spiser mer kjøtt for hvert år som går.

FØLG ANBEFALINGENE: Jeg håper Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil følge anbefalingene fra Klimakur og Helsedirektoratet. Vi kan ikke ha en politikk der bøndene mister jobben om vi ikke vi spiser stadig mer kjøtt, skriver innsenderen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FØLG ANBEFALINGENE: Jeg håper Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil følge anbefalingene fra Klimakur og Helsedirektoratet. Vi kan ikke ha en politikk der bøndene mister jobben om vi ikke vi spiser stadig mer kjøtt, skriver innsenderen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I Dagbladet 19. februar advarer KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad mot å redusere kjøttforbruket. KrF-toppene tror De Grønnes landbrukspolitikk vil føre til at distriktsjordbruket må legges ned.

Ingenting kunne vært lenger fra sannheten.

Å kutte kjøttforbruket ned til nivået kostholdsrådene anbefaler betyr å spise så mye kjøtt som vi gjorde rundt 1990. Siden den gang har seks av ti gårdsbruk forsvunnet. KrFs frykt for at redusert kjøttforbruk fører til nedlagte gårder, henger ikke på greip. Det er landbrukspolitikken, ikke hvor mye kjøtt nordmenn spiser, som fører til nedlagte gårder.

Kjøttkutt er et sunt og klimavennlig klimatiltak. Mindre kjøtt betyr færre sykehusinnleggelser og økt levealder. Helsedirektoratet anslår samfunnsgevinsten ved å følge kostholdsrådene til svimlende 136 milliarder kroner per år. Regjeringens Klimakur slår fast at kjøttkutt har stor klimaeffekt.

Forbrukerne velger selv hva de skal spise, skriver Bollestad og Ropstad. Jo da. Forbrukerne velger også selv hva slags bil de vil kjøpe, om de vil ta fly eller tog, og om de vil ta bussen eller bilen til jobb.

Vår jobb som politikere er ikke å strø om oss med floskler i avisspaltene, men å sørge for at det enkleste og billigste valget alltid er det mest miljøvennlige.

Det betyr å videreføre elbilpolitikken. Det betyr å sikre et godt kollektivtilbud over hele landet. Det betyr også at kjøtt må bli dyrere, at frukt og grønt må bli billigere, og at det alltid må lønne seg for norske bønder å dyrke korn og grønt der det er mulig.

Å akseptere at det viktigste læreverket Mat- og helsefaget, er skrevet av MatPrat, som har som hovedformål å få nordmenn til å spise mer kjøtt, er det motsatte av å legge til rette for miljøvennlige valg. Elever fortjener bedre enn et læreverk sponset av kjøttbransjen. Det skremmer meg hvis landbruksministeren og familieministeren vår er uenig i det.

Jeg håper derfor Bollestad og Ropstad vil følge anbefalingene fra Klimakur og Helsedirektoratet, i stedet for å opprettholde en politikk som gjør at norske bønder mister jobben om vi ikke vi spiser stadig mer kjøtt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!