DEBATT

Debatt: KrF og Pride

KrFs ministere og stortingsgruppe bør gå i pride-paraden

Oslos største feiring av mangfold finner snart sted gjennom Oslo Pride Parade. Der skal jeg gå sammen med KrFU, og det håper jeg alle KrFs ministere og hele stortingsgruppen også skal.

ET SAMFUNN MED PLASS TIL ALLE: KrFs ønske om et mangfoldig samfunn har vært hyppig brukt i debatten rundt abortloven, men gjelder også for minoritetsgrupper som opplever diskriminering på bakgrunn av hvilken hudfarge en har, hva en tror på eller hvem en elsker, skriver innsenderen. Her fra fjoråerts prideparade i Oslo. Foto: NTB scanpix
ET SAMFUNN MED PLASS TIL ALLE: KrFs ønske om et mangfoldig samfunn har vært hyppig brukt i debatten rundt abortloven, men gjelder også for minoritetsgrupper som opplever diskriminering på bakgrunn av hvilken hudfarge en har, hva en tror på eller hvem en elsker, skriver innsenderen. Her fra fjoråerts prideparade i Oslo. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dessverre er det fremdeles, i 2019, helt nødvendig med en Pride-parade og politikerne som stiller opp og viser sin støtte til lesbiske, homofile og transpersoner.

Både i Norge og resten av verden blir homofile diskriminert, flere land forbyr likekjønnede ekteskap og i noen lande risikerer man dessuten dødsstraff for homofili. Enda verre er det for transpersoner mange steder.

Simen Bondevik
Simen Bondevik Vis mer

Her i Norge er det dessverre fremdeles et problem at folk ikke tør komme ut av skapet. Det er flere som er redde for hvordan venner og familie vil reagere når de finner ut at en er homofil. Dette stigmaet må brytes ned – alle mennesker er like mye verdt og det skal ikke ha noe å si hvem du forelsker deg i. Pride er et viktig virkemiddel mot dette stigmaet.

Et viktig slagord for KrF har lenge vært «et samfunn med plass til alle». Og argumentet om at vi ønsker et mangfoldig samfunn har vært hyppig brukt i blant annet debatten rundt paragraf 2C i abortloven.

Men kampen for et mangfoldig samfunn handler ikke bare om mennesker med funksjonsnedsettelser eller sykdommer. Det handler også om å vise støtte til minoritetsgrupper som opplever diskriminering på bakgrunn av hvilken hudfarge en har, hva en tror på eller hvem en elsker.

Det er nettopp det Pride-paraden er; en feiring av mangfoldet og et viktig virkemiddel og symbol i kampen mot diskriminering. Oslos gater fylles opp av fargerike mennesker med ulik legning. Alle politiske partier stiller også opp med representanter i paraden. Pride er en fin og mangfoldig samling av mennesker som fremmer likeverd og mangfold og kjemper mot hat og diskriminering. Det er ikke noe kontroversielt eller radikalt, det er bare viktig og nødvendig.

De som sier at de ikke vil gå i Pride, men likevel vil kjempe mot diskriminering av homofile (https://www.nrk.no/norge/ropstad-lover-a-kjempe-mot-diskriminering-av-homofile-1.14394382), har misforstått. Dersom en virkelig mener alvor med å være imot diskriminering av homofile, så dukker en opp i Pride. En kan ikke late som om det ikke har noe å si om en stiller opp i paraden eller ikke.

Dersom en ikke går i paraden så har fine ord om homofile ingen legitimitet. Koster det virkelig så mye å delta? De som ikke deltar, henger igjen i fortida, der Pride ble sett på som noe outrert. I dag er det de KrF-erne som ikke går, som er de outrerte. De kan like det eller ikke, men det er slik samfunnet ser det. Samfunnet har utviklet seg til å se på Pride som en folkefest for mangfold. Det burde være en folkefest alle kunne stille seg bak.

Min personlige mening er at det ikke er politikeres oppgave å rangere en type kjærlighet som bedre enn en annen. KrF burde anerkjenne dagens ekteskapslov, og tegne opp et tydeligere skille mellom partipolitikk og teologi. Vi er ingen religion, men et politisk parti.

Jeg kan forstå de som har en konservativ, teologisk tolkning i ekteskapsspørsmålet, men personlig teologisk tolkning og Bibelen i seg selv, er ikke et gyldig argument for å diskriminere homofile eller for et politisk parti til å ta stilling i viktige samfunnspolitiske spørsmål.

Uansett hva ulike KrF-ere mener om ekteskapsloven, så bør alle stille opp i Pride-paraden.

Det handler om å ta kampen mot diskriminering av homofile på alvor. Det handler om å vise at man anerkjenner at mennesker er ulike og tar ulike valg for sine liv. Det handler om å støtte et mangfoldig samfunn med plass til alle. Det burde være noe alle KrFs ministere og hele stortingsgruppen kan stille seg bak. Jeg håper jeg møter dem i Pride-paraden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer