Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krig eller klode - på tide å velge

Uansett «hvem sin krig det er», blir sivilbefolkningen og miljøet de store taperne.

IS-MOTSTANDER: En soldat speider ut over Tishrin-dammen sør for Kobani etter at de har tatt en tilbake fra IS i romjula. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB Scanpix
IS-MOTSTANDER: En soldat speider ut over Tishrin-dammen sør for Kobani etter at de har tatt en tilbake fra IS i romjula. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

«Hjem» til ødeland? Wasteland er ikke noe å dra tilbake til. USA «ber Norge om å bidra» til krig mot et mulig muslimsk kalifat (IS) med jagerfly, spesialstyrker eller logistikkstøtte. Men IS finnes nå ikke bare i Syria, men kanskje i 16 land som Russland, Tyrkia, Syria, Irak, Algerie, Tunisia, Libya, Egypt, Tsjad, Nigeria, Saudi-Arabia, Jemen, Somalia, Afghanistan, Pakistan og Bangladesh. Skal vi bli med på en gjentakelse av historien, med å bombe Irak, og sist Libya, «tilbake til steinalderen»? Land etter land?

Heldigvis ser den blå-blå regjeringen ut til å nøle denne gangen - etter at tidligere regjeringer ikke turde å opponere mot USA og således ble medskyldige i smadring av velutviklede samfunn i både Midtøsten og Nord-Afrika. Men en amerikansk våpenindustri med millioner av arbeidsplasser er avhengig av å skape stadig nye markeder.

Med fem av verdens største våpeneksportører som faste medlemmer i FNs såkalte sikkerhetsråd, blir våpenmakt overfinansiert mens fredsbygging blir sulteforet. Akkurat som i en ond lek blir infrastruktur og samfunnsinstitusjoner i land etter land revet ned, noe som baner vei for vestlige firmaer til å investere i gjenoppbygging.

Uansett «hvem sin krig det er», blir sivilbefolkningen og miljøet de store taperne. Resultatet er at millioner av mennesker som har flyktet, ikke lenger har noe sted å dra «hjem» til: Sterkt forurenset luft, jordsmonn og grunnvann gir ikke livsgrunnlag for å begynne på nytt. Når alt er lagt øde, blir det illusorisk å tro at flyktninger kan vende tilbake til hjemmene sine.

Nå MÅ politikerne lytte til nasjonale og internasjonale eksperter som advarer mot å gå til krig enda en gang! Det trengs en konsekvensvurdering og en åpen demokratisk prosess rundt ethvert eventuelt norsk krigsengasjement «out of area». Krig eller klode: På tide å velge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media