Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krig eller nederlag

Skriften står på veggen for Ukrainas president. Nå er handlingsrommet snart bare krig eller nederlag.

KRIG NESTE? Demonstranter i Kiev brenner gummidekk mens de venter på flere politiske innrømmelser. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KRIG NESTE? Demonstranter i Kiev brenner gummidekk mens de venter på flere politiske innrømmelser. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viktor Janukovitsj kom i går tilbake på jobb etter fire dagers sykemelding. Hans politiske handlingsrom ble ytterligere mindre i går etter at EU og USA sa at de vil tilby en hjelpepakke til Ukraina som ifølge EUs utenrikssjef Catherine Ashton «ikke blir liten».

Budkrig Den må trolig være på minst 15 milliarder dollar, som er den summen Russlands president Vladimir Putin tilbød Ukraina i kreditter da Janukovitsj veltet spillet og valgte Russland i stedet for EU i slutten av november i fjor. Det var denne snuoperasjonen som var utgangspunktet for demonstrasjonene, som siden har styrt den politiske utviklingen i Ukraina i mer enn to måneder.

I tillegg må det kompenseres for gassprisen fra Russland, som skulle senkes med 30 prosent. Nå, med det politiske kaoset i Kiev, truer Putin i stedet med å utsette betalingen av kredittene. Imens er den ukrainske statskassa i ferd med å gå tom, for å lønne soldater og opprørspoliti, og det er mange rykter om oligarker i kretsen til Janokovitsj som blir beordret til å betale store summer for å holde stats- og makt-maskinertet i gang.

Baklengs mot undergangen Hvis man ser med med litt mer balanserte øyne enn opposisjonens, så er det ikke lite demonstrantene i Kiev og andre byer har fått til. Statsminister Mykola Azarov og regjeringen ble tvunget til å gå av på tirsdag i forrige uke, uten at det bidro til å stabilisere situasjonen. Regjeringen har kommet med tilbud om amnesti for fengslede demonstranter, men opposisjonen krever da at opprørspoliti som har bidratt til volden ikke skal omfattes av amnestiet, selv demonstranter flere ganger har angrep politiet i den siste runden av vold i januar.

Janukovitsj har rygget og rygget, og har gitt for lite for seint. I begynnelsen av desember hadde det vært nok å si ja til EU-avtalen. Nå er han i stedet der at han trolig bare kan få det som han vil med å bruke massiv vold mot demonstrantene.

Revolusjon som turisme - Det er bare en utvei. For å skjære over knuten må vi ha en fullstendig omkalfatring av makta og av systemet, sa opposisjonens fremste profil, Vitalij Klitsjko, til demonstrantene på Maidan-plassen på søndag.

- Ja, svarte massene. For de er vant til å få det som de vil nå. De har fått blod på tann.

Og det er ikke bare de militante nasjonalistene i «Høyre sektor», og andre grupper, som marsjerer i militær orden og under kommando, utstyrt med hjelmer, stokker, knebeskyttere, og stål i blikket, som er på Maidan-plassen. Det er også vanlige familier med små barn, som tar med ungene, og fotograferer dem for historien, for at de skal huske at de så et nytt Ukraina ta form. Det de håper skal bli et mer demokratisk, og et mer vestlig orientert Ukraina.

Politisk slagmark Men Ukraina er ikke bare en slagmark i seg selv. Det er også en politisk slagmark mellom Russland, på den ene siden, og EU og USA, på den annen. Ukraina er den store prisen i det geo-politiske spillet i Europa.

EU begikk en politisk kjempebrøler da de ikke skjønte at Janukovitsj kunne komme til å velge Russland i november. Nå vil prisen for Ukraina være mye høyere, uansett hva som skjer.

Nå står den politiske kampen om livet til president Janukovitsj.

ISOLERT : Viktor Janukovitsj, president. AFP PHOTO / ANDREW KRAVCHENKO
ISOLERT : Viktor Janukovitsj, president. AFP PHOTO / ANDREW KRAVCHENKO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!