Krig er fred

Taushet som ansvarsfraskrivelse.

NORSK KVALITET: Telemark Bataljon øvelsesskyter med den nye miljøvennlige testammunisjonen fra den norske ammunisjonsprodusenten Nammo på Raufoss. Foto: Kristoffer Egeberg / DAGBLADET.
NORSK KVALITET: Telemark Bataljon øvelsesskyter med den nye miljøvennlige testammunisjonen fra den norske ammunisjonsprodusenten Nammo på Raufoss. Foto: Kristoffer Egeberg / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE:  At kongeriket Norge makter å samtidig være både «fredsnasjon» og aktiv krigfører og våpeneksportør, er et slags paradoks. Men det er ikke akkurat noen bombe. Alle nasjoner er fredsnasjoner i ett perspektiv og krigere i et annet.

Alle kriger begrunnes med at man skal skape fred.

Våpenkappløp sies å være garanti mot at krig bryter ut.

Gummi-regler Dette paradokset er ledemotivet i den nye boka om norsk våpenindustri, der vi får dokumentert hvordan norskprodusert utstyr eksporteres til land som Sudan, Emiratene, Kuwait osv. Med unntak i eksportreglene og salg via tredjeland blir «verdens strengeste eksportregler» myke som gummi — de justeres etter industriens behov.

Indignasjonen over fredsnasjonsparadokset er overeksponert i boka, og det er synd, for den har mer interessante poenger.

Når forfatterne beskriver besøk på våpenfabrikkene på Kongsberg og Raufoss, og gjengir samtaler med kommunikasjonsfolk og disponenter, ser vi at industrien og politikerne lider mer under paradokset enn vi andre gjør. Det kommer utflukter og bortforklaringer, tåkelegging og honnørord i en jevn, seig strøm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.