Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Krig er nå det ufarligste en norsk politiker kan befatte seg med

Rapportene om krigene i Afghanistan og Libya viser at ingen er ansvarlige for det som går galt.

FORNØYD POLITIKER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide redegjør i Stortinget om rapporten fra Libya-utvalget, som gjennomgikk det norske bidraget til krigen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORNØYD POLITIKER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide redegjør i Stortinget om rapporten fra Libya-utvalget, som gjennomgikk det norske bidraget til krigen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka har det offisielle Norge gjort seg ferdig med krigsinnsatsen i Libya i 2011. Stortinget har diskutert den avgrensede og forsiktige Libya-rapporten, og avvist alle forslag om mer åpne og grundige prosedyrer når Norge går til krig. Det er helt som ventet. Ikke noe er mer kompakt i norsk politikk enn muren som omgir krig og alt som kan kobles til rikets sikkerhet. En og annen kanarifugl får kvitre noe kritisk oppunder Stortingets tak, men ellers råder den kompakte majoritet. Politisk er det nesten et perfekt ekkokammer.

Norge spilte en viktig rolle i de allierte styrkenes bombing av Libya, ofte under tokt som var rettet mot vanskelige og farlige mål. I løpet av fem måneder utførte norske F 15-fly 2820 oppdrag og slapp 588 bomber mot libyske mål. Rundt 75 prosent av oppdragene hadde ikke forhåndsplanlagte mål, men ble i stor grad bombet på grunnlag av hva pilotene oppdaget fra luften. Det er en av grunnene til at både SV og Rødt på Stortinget har bedt regjeringen om mer informasjon om effekten av bombene, ikke minst på sivilbefolkningen.

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen og regjeringen er utpønsket tildekkende i sine svar. Det opplyses at forsvaret har gjennomgått alle norske bombemål. Så settes bremsene på. Vi får bare vite at norske fly ikke deltok i angrep som er undersøkt av bl.a. FN med mistanke om «sivile følgeskader», og at den internasjonale kritikken vedrørende unødige, sivile dødsfall dreide seg om hendelser etter at norske jagerfly var trukket tilbake. På godt norsk betyr dette: Vi vet mer om hva som skjedde, men letter bare på fliken der det er ufarlig.

Krig og væpnede aksjoner er blant de alvorligste beslutninger en norsk regjering kan ta. Regjeringen har fullmakt til å ta slike avgjørelser alene, men det er praksis for at det skjer i konsultasjon med andre partier og i lukkede møter I den utvidede Forsvars- og Utenrikskomiteen. Når det gjaldt Libya foregikk deler av denne kommunikasjonen på mobil og SMS. Likevel er det bare SV og Rødt som mener krig er et spørsmål som må forelegges Stortinget for vedtak.

Mønsteret er nå klart. Granskingen av krigen i Afghanistan var knusende i sine konklusjoner, og det ble med det. Libya-rapporten konkluderer med at det konstitusjonelle var i skjønneste orden, og hva betyr det da at landet er ødelagt? Slik kommer det til å fortsette: Ingen har noe ansvar for det som går galt. Krig er nå det ufarligste en norsk politiker kan befatte seg med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!