LEDER

Dagbladet mener:

Krig er nå det ufarligste en norsk politiker kan befatte seg med

Rapportene om krigene i Afghanistan og Libya viser at ingen er ansvarlige for det som går galt.

FORNØYD POLITIKER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide redegjør i Stortinget om rapporten fra Libya-utvalget, som gjennomgikk det norske bidraget til krigen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORNØYD POLITIKER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide redegjør i Stortinget om rapporten fra Libya-utvalget, som gjennomgikk det norske bidraget til krigen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne uka har det offisielle Norge gjort seg ferdig med krigsinnsatsen i Libya i 2011. Stortinget har diskutert den avgrensede og forsiktige Libya-rapporten, og avvist alle forslag om mer åpne og grundige prosedyrer når Norge går til krig. Det er helt som ventet. Ikke noe er mer kompakt i norsk politikk enn muren som omgir krig og alt som kan kobles til rikets sikkerhet. En og annen kanarifugl får kvitre noe kritisk oppunder Stortingets tak, men ellers råder den kompakte majoritet. Politisk er det nesten et perfekt ekkokammer.

Norge spilte en viktig rolle i de allierte styrkenes bombing av Libya, ofte under tokt som var rettet mot vanskelige og farlige mål. I løpet av fem måneder utførte norske F 15-fly 2820 oppdrag og slapp 588 bomber mot libyske mål. Rundt 75 prosent av oppdragene hadde ikke forhåndsplanlagte mål, men ble i stor grad bombet på grunnlag av hva pilotene oppdaget fra luften. Det er en av grunnene til at både SV og Rødt på Stortinget har bedt regjeringen om mer informasjon om effekten av bombene, ikke minst på sivilbefolkningen.

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen og regjeringen er utpønsket tildekkende i sine svar. Det opplyses at forsvaret har gjennomgått alle norske bombemål. Så settes bremsene på. Vi får bare vite at norske fly ikke deltok i angrep som er undersøkt av bl.a. FN med mistanke om «sivile følgeskader», og at den internasjonale kritikken vedrørende unødige, sivile dødsfall dreide seg om hendelser etter at norske jagerfly var trukket tilbake. På godt norsk betyr dette: Vi vet mer om hva som skjedde, men letter bare på fliken der det er ufarlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer