Krig frigjør kvinner?

«Marit Nybakks kvinnefrigjørende visjoner er ikke bare naive, de er kvinnefiendtlige og livsfarlige.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske forsvarspolitiske toppledelse består av tre kvinner, med Krohn Devold øverst, fulgt av Marit Nybakk (Ap), leder i Stortingets forsvarskomité, og nestleder i komiteen, Åse Wisløff (KrF). Dette er nokså unikt - og meget interessant. Det er interessant først og fremst fordi det sier atskillig om hva og hvordan kvinner oppfatter likestillingsspørsmål - og kvinnefrigjørende politikk - i krig og fred. Våre ståsteder er til de grader ulike.

Forsvarsministerens engasjement i og støtte til den pågående krigen mot terror, inkludert krigen og bombingen i Afghanistan, er velkjent. Posisjonene - og meningene - til Ap- og KrF-kvinnene er mindre kjente. Utgangspunktet mitt er her intervjuet Dagbladet hadde med Nybakk 11.8. Jeg trekker fram tre aspekter eller temaer vevd inn i intervjuet: Informasjonen hun har om krigen, krigens kvinnefrigjørende dimensjon, koplet opp til generelle betraktninger om krigen mot terror. Hennes utsagn om endret forsvarspolitikk med flere kvinner i militære lederstillinger, blir imøtegått av mitt feministiske innspill til den type feminisme Ap-kvinnen forfekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.