Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krig og filosofi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAARDER-DEBATTEN: Mange er enige med Jostein Gaarder i at det er på sin plass å kritisere staten Israels krigføring. Dette er ikke akkurat noe oppsiktsvekkende standpunkt. Israel misbruker sin overmakt, og den systematiske bombingen av sivile har karakter av ren terrorisering. Slikt kan man etisk sett ikke gjøre, uansett motiv. Og sionistenes motiver virker for den saks skyld heller ikke særlig overbevisende på undertegnede.Men dette betyr ikke at man må si seg enig i alle Gaarders tanker rundt saken. For eksempel er det vanskelig å reagere med annet enn forbauselse når han nevner Vestens angivelig eksemplariske humanisme, som sionistene ikke skal ha evnet å ta til seg ...

FOR DET første: Vesten har et kjølvann så blodig at det blir et svakt uttrykk å si vi sitter i glasshus her. Selv Djenghis Khan ville nok sperret øynene opp over Det britiske imperiums herjinger - nå videreført på moderne manér av USA. Det finnes knapt den plett på jorden som er uberørt, og engelsk bables i allverdens ruiner. En mengde kulturer er ødelagt og flere folkeslag praktisk talt utryddet. I de siste 500 år - såkalt sivilisert tid.For det andre: Selv om jødene ikke har den fjerneste rett til å massakrere palestinere, er Vesten medansvarlig i denne konflikten, historisk sett. Europa har trakassert jødene i 2000 år, og etter kolonikrigen - da Tyskland, som i liten grad var noen kolonimakt, måtte ta alle følgene - fikk vi holocaust. Staten Israel var kanskje ingen god idé, men den var heller ikke jødenes idé. De er påført et grovt kollektivt traume, og jeg synes neimen ikke vi er de rette til å spille skinnhellige og trekke frem egen moralske overlegenhet!For det tredje: En krig føres ikke ut ifra filosofiske prinsipper; den drives av irrasjonelle følelser. Det er bakhjernen og ikke frontallappene som dominerer når blod flyter.

JØDENE STÅR selvfølgelig ikke tilbake for europeerne hva dypere tenkning angår. Det er jo en komplett bisarr idé. Se bare på alle de jødene som har beriket europeisk kultur - særlig i det tysktalende området, Europas hjerte. Men jødene er mennesker, og i mennesket finnes det et dyr. Nå lager israelerne et helsikes spetakkel, og her burde vi kjenne oss godt igjen.Flere som har kommentert Gaarders uttalelser, snakker om hvordan de intellektuelle bør forholde seg i debatter som denne. Gaarder har lang utdannelse og har skrevet bøker, men han uttrykker seg i mine øyne slett ikke som et menneske med intellektuell legning.