Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krig og fred i en og samme bakgård

I dag starter et boksalg til å bli smart av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Få smartere venner på tre uker,» lyder en reklamekampanje Klassekampen driver med for tida.

«Få smartere venner på en time,» kunne de kommende dagers boksalg i Oslo markedsført seg under.

Billige klassikere

Torsdag, fredag og lørdag arrangerer en forlag av forskjellige størrelser det såkalte Oslo-salget for sjuende år på rad, i bakgården til forlagene Pax og Spartacus.

De ganske nye titlene Edward Saids «Kultur og motstand», Barbara Ehrenreichs «Kjøpt og underbetalt» og Howards Zinns «USA. Folkets historie» deler benkeplass med klassikere som Immanuel Kants «Hva er mennesket?» og Simone de Beauvoirs «Det annet kjønn».

Også flere debatt- og faktabøker om islam, kjønn, offentlighet, dannelse har blitt båret til torgs.

Det hele minner oss på at vi ennå ikke har skrevet hvilke helt nye bøker vertsforlagene Pax og Spartacus kommer med denne bokhøsten. Men det er ikke for sent:


Nobel-vinner
Pax forlag
har i høst en pakket og spennende skjønnlitterær liste. Først den eneste norske: Jens Bjørneboes «Samlede verker».

Dernest: Simone de Beauvoirs «Gjesten», nobelprisvinneren Imre Kertész\' «Likvidasjon», Harry Martinsons «Aniara», Norden-favoritt Mikael Niemis nyeste, «Mannen som døde som en laks», og Amy Tans «Å redde fisk fra å drukne». Ali Smiths «Levende bilder» er allerede ute.

Dessuten skal den lenge meldte Henry D. Thoreaus «Walden. Livet i skogene» visst nok komme denne høsten. Endelig.

Forlaget gir også ut de oversatte titlene «Minima moralia» av Theodor W. Adorno og Pierre Bourdieus «Viten om viten og refleksivitet».

Deretter følger en lang liste norsk faktalitteratur, fra krigsoppgjørsboka «Den lange reisen» av Svein Blindheim, via «Straff og rett» redigert av kriminologene Liv Finstad og Cecilie Høigård, en bok om norsk byhistorie gjennom 1300 år, «Kjønn og religion» av Jeanette Sky til et festskrift til Rosemarie Köhn redigert av Leif Jørn Hvidsten. Historiske bergenkvinner og Trondheims stedsnavn vies også hver sin bokutgivelse.


Italienske skrøner
Spartacus forlag
holder til en liten trapp ned og en liten trapp opp fra Pax. Vi tar turen:

Dario Fo har skrevet det som ligger tettest opp til skjønnlitteratur på Spartacus\' høstliste. «Flaggermusenes by. Mine første sju år (og noen til)» er nobelprisvinnerens (1997) og dramatikerens fiksjonaliserte selvbiografi.

- Med sin særegne humor og fortellerglede gir Fo i denne boka liv til barndommens og 30-tallets Italia, forteller forlaget, og vi siterer det fordi vi tror det er sant.

Vi skal hjem igjen, nærmere bestemt til Oslo, der journalisten Steen Stenersen har skrevet den dokumentariske boka «Beboerne» om Lille Tøyen sykehjem, etter selv å ha bodd der i åtte måneder.

Så til krigen: «Helvete på jord. En frontkjempers historie» av debutanten Rolf Ivar Jordbruen har allerede fått mye oppmerksomhet. Det er en dokumentar om 17 år gamle Hermod Tuft som under andre verdenskrig kjempet for Hitler på østfronten. Samtidig gir forlaget ut boka «Falskmyntner i Sachsenshausen», som tar for hvordan en norsk jøde overlevde holocaust.

La oss likevel avslutte lystig: Spartacus gir også ut «Quiz for kvasse», som er en quizbok for viderekomne med bidrag fra blant annet Anne B. Ragde, Olaug Nilssen og Frode Grytten.

 • Følg bokhøsten på Dagbladet.no/litteratur

  Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

  Meld deg på:

  litteraturavisa kulturavisa
  Navn:
  E-post:
<B>BILLIGE KLASSIKERE: På Oslos vestkant selges halvnye og -gamle titler billig.
(S)KJØNNLITTERATUR: Simone de Beauvoir er evig aktuell. I høst gir Pax ut hennes roman «Gjesten», mens klassikeren «Det annet kjønn» selges billig på bakgårdssalg.
ITALIENSKE SKRØNER: Dramatikeren og nobelprisvinneren Dario Fo har skrevet en fiksjonalisert selvbiografi. Her i Venezia.