Krig og fred og sånn

Hollywood frykter en ny svarteliste over upatriotiske kjendiser

«JEG ER IKKE PRESIDENTEN; i stedet har jeg et enda høyere embete: borger av USA,» skrev «Presidenten» - skuespilleren Martin Sheen - i et innlegg i The Los Angeles Times i forrige uke. Der forfekter han plikten til å bekjentgjøre en holdning selv om man er kjendis. Martin Sheen er blant de artistene i USA som blir kritisert, latterliggjort eller boikottet for å lufte motforestillinger mot angrepet på Irak. Mens han kaller det «en dypt patriotisk handling», er det opplest og vedtatt i det amerikanske folkedypet at man slutter rekkene når landet er krig. Alt annet er upatriotisk eller uamerikansk.

JANE FONDA kalles stadig «Hanoi-Jane» i amerikanske medier fordi hun i sin tid gikk fiendens ærend og stilte spørsmål ved USAs krigføring i Vietnam. Nå har Sean Penn gjort et like ubetenkt stunt; i fjor høst besøkte han Bagdad for å gjøre seg opp en førstehånds mening om nødvendigheten av å gå til krig. I et åpent brev kritiserte han president Bushs hastverk. I disse dager går han til sak mot en filmprodusent som av politiske grunner, hevder Penn, har droppet ham fra et avtalt prosjekt. Hollywood-skuespillernes fagforening, Screen Actors Guild, advarer nå mot en «svarteliste» over bransjens krigsmotstandere. Det er et begrep som vekker nifse assosiasjoner i filmmiljøet.

HOLLYWOODS SVARTELISTE inneholdt navn på skuespillere og manusforfattere som ble mistenkt for å ha radikale sympatier i begynnelsen av den kalde krigens æra. Fra 1947 stevnet The House Of Un-American Activities Committee (HUAC) filmfolk til å vitne om egne og kollegers subversive holdninger. De som ble angitt, og de som nektet å «nevne navn», havnet på svartelista og fikk yrkesforbud. Mange ble utestengt fra filmbransjen i flere tiår. Det ble revet opp sår som ennå ikke er grodd i Hollywood. Bare tanken på at noe i nærheten av en svarteliste skulle være i virksomhet i dag, vekker bestyrtelse.

«HVIS WASHINGTON er Hollywood for de stygge, er Hollywood Washington for de dumme,» sier senator John McCain og gir slik til kjenne sin mangel på respekt for skuespillere som er krigsmotstandere. Vi smiler jo alle litt av TV-kjendiser og popblondiner som er veldig imot «krig og fred og sånn», men i USA ler man ekstra aggressivt. Der koster det for øyeblikket å være motstrøms. Murdoch-avisa The New York Post oppfordrer til boikott av konserter, plater, filmer osv. der «fredskjendiser» som Sheryl Crow og Susan Sarandon medvirker. Country-artistene Dixie Chicks er blant dem som nå får CD-ene sine knust offentlig.

«SKAM DEG, MR. BUSH,» sa dokumentarregissøren Michael Moore da han søndag mottok sin Oscar. Pekefingeren kunne like gjerne vært snudd mot TV- og filmindustriens «patriotiske» listeførere.