Krig på Kongsvinger

Tre pedagogiske noveller om historiens drama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I boka «Bare mjuke pakker under treet» inkluderte Levi Henriksen en novelle som het «80 skritt i minuttet». Den handlet om en soldat som lå på Kongsvinger Festning i 1808, i ei tid da spenningen mellom Norge og Sverige var på bristepunktet.

Tre merkeår

Før jul i fjor leste Henriksen denne fortellingen høyt for publikum på festningen. Det resulterte i denne bokutgivelsen, der Henriksen på bestilling har supplert novellen med to historier til, alle tre illustrert i svart-hvitt av billedkunstneren Ivar Nordhagen.

Novellen «Hvordan jeg startet krigen mot Sverige» foregår i 1905, og den siste av de tre, «Her i livet», foregår våren 1940. Alle tre er jegfortellinger skrevet av soldater som enten sloss eller ventet på å slåss for nasjonen. Henriksen er en fengende forteller, som har et rutinert grep om sjangeren. Novellen fra 1905 starter slik:

«Jeg er den eldste innbyggeren i Kongsvinger. Så gammel at folk for lengst har sluttet å vente på at jeg skal dø. Dette er historien om hvordan jeg startet krigen mot Sverige.»

Redde menn

En forbilledlig og spenningsskapende innledning, på en historie som fortelles av en 122 år gammel mann. Det er kanskje på grensa av det troverdige at en såpass tilårskommen olding skriver så vidt ryddig og strukturert om begivenhetene, men la gå. Novellene handler om menn som er både redde og modige og er fulle av detaljer rundt begivenhetene som skildres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.