Krig på Kongsvinger

Tre pedagogiske noveller om historiens drama.

BOK: I boka «Bare mjuke pakker under treet» inkluderte Levi Henriksen en novelle som het «80 skritt i minuttet». Den handlet om en soldat som lå på Kongsvinger Festning i 1808, i ei tid da spenningen mellom Norge og Sverige var på bristepunktet.

Tre merkeår

Før jul i fjor leste Henriksen denne fortellingen høyt for publikum på festningen. Det resulterte i denne bokutgivelsen, der Henriksen på bestilling har supplert novellen med to historier til, alle tre illustrert i svart-hvitt av billedkunstneren Ivar Nordhagen.

Novellen «Hvordan jeg startet krigen mot Sverige» foregår i 1905, og den siste av de tre, «Her i livet», foregår våren 1940. Alle tre er jegfortellinger skrevet av soldater som enten sloss eller ventet på å slåss for nasjonen. Henriksen er en fengende forteller, som har et rutinert grep om sjangeren. Novellen fra 1905 starter slik:

«Jeg er den eldste innbyggeren i Kongsvinger. Så gammel at folk for lengst har sluttet å vente på at jeg skal dø. Dette er historien om hvordan jeg startet krigen mot Sverige.»

Redde menn

En forbilledlig og spenningsskapende innledning, på en historie som fortelles av en 122 år gammel mann. Det er kanskje på grensa av det troverdige at en såpass tilårskommen olding skriver så vidt ryddig og strukturert om begivenhetene, men la gå. Novellene handler om menn som er både redde og modige og er fulle av detaljer rundt begivenhetene som skildres.

Detaljer

Kanskje er de litt for faktaspekket. Særlig den midterste fortellingen er preget av folkeopplysning rundt begivenhetene. På den andre siden: Historiene tjener den hensikt at de kan minne både unge og eldre om at situasjonen rundt både Kongsvinger Festning og landet for øvrig ikke alltid har vært like idyllisk. Slik sett er dette en både vakker og dramatisk liten utgivelse, ei bok som på mange måter fortjener å nå ut over det lokalmiljøet den først og fremst er skrevet for.